Lisa Nilsson, Anne Sofie von Otter och Binta Coker. Foto: Kulturhuset Stadsteatern

Lisa Nilsson och Binta Coker får nyinstiftat Benny Fredriksson-pris

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Lisa Nilsson och dansaren Binta Coker får ta emot varsitt Benny-pris. Priset är till minne av Kulturhuset Stadsteaterns tidigare vd och teaterchef Benny Fredriksson och delas ut för första gången i år.

Benny-priset är ett årligt pris om 100 000 kronor till kulturskapare som i Benny Fredrikssons anda drivs av en stark passion för konsten och för att nå ut brett, skriver Kulturhuset stadsteatern i ett pressmeddelande.

Det skulle ha delats ut för första gången i fjol, men pandemin satte stopp.

”Första utmärkelsen jag får”

Därför presenteras nu två pristagare. Artisten Lisa Nilsson får 2020 års utmärkelse och dancehall-stjärnan Binta Coker får priset för 2021.

– Jag känner mig mycket hedrad och uppmuntrad och jag blev väldigt rörd när jag fick beskedet. Jag har burit på den här hemlisen ett tag nu. Men att få göra en vettig prisutdelning kändes värt att vänta på, säger Lisa Nilsson till TT.

Binta Coker uppmärksammas för sitt arbete som dansare, koreograf hur hon undervisat i jamaicansk dancehall.

– Det känns jättekul att ha fått det här priset för det arbete som jag har gjort och fortfarande gör. Det är den första utmärkelsen som jag får och det är jättestort för mig, säger hon.

”Stärker kulturens position”

Bennypriset består av 100 000 kronor samt en näsa i mässing, formgiven av konstnären Fredrik Wretman. Prissumman samfinansieras av Kulturhuset Stadsteatern och Anne Sofie von Otter, Benny Fredrikssons hustru. 

– Jag är väldigt glad över att vi kunnat instifta det här priset. Det ger en möjlighet att uppmärksamma artister och andra konstnärer som på olika sätt stärker kulturens position i samhället och utvecklar de konstnärliga uttrycken. Det är också ett sätt att låta Benny och minnet av honom leva vidare i kulturens kraftfält på ett ljust och framåtblickande sätt, säger Anne Sofie von Otter i pressmeddelandet.

Prisutdelningen sker på Parkteaterns scen i Galärparken i Stockholm den 29 augusti.

Bennyprisets jury och styrelse 2021

Kerstin Brunnberg, styrelseordförande Kulturhuset Stadsteatern

Olle Burell, vice styrelseordförande Kulturhuset Stadsteatern

Anne Sofie von Otter, sångerska

Alexander Mörk-Eidem, regissör

Johan Wirfält, chef Forum/Debatt & Film, Kulturhuset Stadsteatern

Karina Ericsson Wärn, rektor & vd Beckmans Designhögskola

Sture Carlsson, juryns ordförande, styrelseordförande Stockholms Konstnärliga Högskola, fd VD Kulturhuset Stadsteatern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.