Foto: SVT

Litterär sextrend på väg till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

E L James roman ”Femtio nyanser av honom” har gjort jättesuccé internationellt. Men hur mycket kommer sextrenden att påverka de svenska förlagen?

Romanen ”Femtio nyanser av honom” av den brittiska författaren E L James har blivit en extrem försäljningssuccé, delvis på grund av sina många inslag av dominanssex. I bokens kölvatten har intresset för just erotisk litteratur exploderat, framör allt i England och USA.

Nu verkar trenden vara på väg till Sverige.

Femtio nyanser av honom

– Vi har väldigt stora förhoppningar, säger Henrik Lindvall, förläggare på Norstedts som lyckades få rättigheterna till att ge ut ”Femtio nyanser av honom” på svenska.

Även på andra förlag följer man utvecklingen, även om man aktar sig för att kalla det en trend ännu.

– Jag sitter inte och letar efter erotiska manus. Men erotisk litteratur säljer bättre än någonsin, särskilt på e-boksmarknaden, säger Annika Seward Jensen, förlagschef på Telegram förlag.

Reporter i inslaget är Oskar Anesten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femtio nyanser av honom

Mer i ämnet