Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulrika Milles tre boktips för sommaren i videon. Foto: SVT/Storyblocks

Litteraturkritikerns tips på böcker att läsa i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturkritiker Ulrika Milles tipsar om sommarläsning.

”Den förste” av Marit Furn

Marit Furn är en författare som kan många konster. ”Den förste” är hennes tredje bok, efter romaner om Strindbergs Infernokris och samtidens Sydafrika. Lagom till att vi firar att det var 500 år sedan Gustav Vasa blev kung, kommer romanen om kulturmannen Erik – en gång kung på parnassen. Nu har världen sprungit förbi honom och han startar ett nytt liv i Dalarna.

De ränker och maktspel som Erik iscensätter ekar av Machiavellis 500-åriga klassiker ”Fursten”.

Furn skriver som en hare hoppar: det är piggt och riskabelt. Man vet inte vart det ska ta vägen. Men haren vet!

”Sommaren 1985” av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvists ”Sommaren 1985” är en fantasy-skräck-historia där myten möter verkligheten. Ett kompisgäng 14-åringar hittar en sjöjungfru – mer släkt med H C Andersen plågade varelse än Disneys.

Kanske en barnslig fantasi om otäcka fiskar man kunde få i nätet i Östersjön på den tiden – taggiga simpor med döda ögon? Eller om livets gränsövergångar,  om svårigheten att växa upp, om depression och beroende. 

Men sirensången! Kanske en berättelse om vårt förhållande till konst, till det sublima – det heliga och  överjordiska vi inte förstår och inte kan förklara.

Träffsäkert om tidsandan, musiken, naiviteten och verklighetschocken, som en skymning och soluppgång samtidigt.

”Budbäraren från norr” av Ulf Peter Hallberg

”Budbäraren från norr” av Ulf Peter Hallberg, första delen i en trilogi om det moderna genombrottet kring förra sekelskiftet, då världen blev modern och ny. Det var tid och strid för upplysning, jämlikhet mellan kvinnor och män, rättvisa och friare kärlek.  Litteraturen är en nyckel, eftersom den både beskriver vad som hände och påverkade det. Det var i litteraturen kampen fördes.

Hallberg har skrivit om detta förr, om Strindberg, Victoria Benedictsson, Herman Bang, Ibsen, men också skapat påhittade röster och fiktiva gestalter. 

Det är som att gå vilse i en tät skog med författaren som gäckande vägvisare. Som läsare blir man lite lik människorna man läser om. Febrig, osäker, engagerad som tiden då. I vår tid, politiskt mörk och inskränkt, är det ljuvligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.