Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är Little Jinder en romantiker? Hör hennes tankar kring romantik och musik i videon ovan. Foto: Oscar Fries/SVT

Little Jinder hatar förändring: ”Det enda jag håller på med”

Publicerad

Konsult, världens första AI-rekord och artist.

Albumaktuella Little Jinder kommer ständigt i nya skepnader.

– Jag hatar förändring, men det är också det enda jag håller på med, säger hon till SVT.

Förändring är bensin för projektet Little Jinder. Nu är hon tillbaka med nya skivan ”Romantik på svenska” – som är en återkomst till hennes elektroniska rötter och en blinkning till Jan Johanssons ”Jazz på svenska” och mamma Åsa Jinders ”Folkmusik på svenska”.

Skrivprocessen beskriver Little Jinder själv som en slags psykoterapi.

– Tidigare har varit mer KBT, säger hon till SVT Kulturnyheterna och fortsätter:

– Den här handlar om tillbakablickar. Jag refererar till mina tonår och det tror jag hänger ihop med att jag fått barn.

Bakåtblickandet öppnade upp ett nytt sätt för Little Jinder att skriva – som hon tror att hon kommer fortsätta med. En annan ögonöppnare var att bjuda in poeten Aya Kanbar på låten ”Stjärnorna kallnar”.

– Låtskrivare på svenska blir ofta väldigt begränsade i sitt ordförråd. Nu kände jag: fuck jag måste skärpa mig. Jag fick så mycket inspiration av hennes sätt att skriva, säger Little Jinder till SVT.

Världens första AI-rektor

Förändring ekar verkligen i Little Jinders väsen. Artistkarriären varvas med olika gig – som kulturessäer i Aftonbladet och lanseringen av ett AI-universitet – vilket hon själv är rektor för.

Vad är syftet med universitetet ”Vägs ände”?

– Det är ett experiment. Jag har alltid varit intresserad av all typ av teknologi. Alla är stressade över AI, men AI är bara ett nytt verktyg som man kan göra massa roliga saker med, förklarar hon.

Utöver det beslöt hon sig för några år sedan för att ta ett deltidsjobb som konsult.

– Det var en omställning från början... Nu vill jag inte leva utan det. Jag har levt som en anarkist typ hela mitt liv. Om man har rutin mår man jättebra, fan vad sjukt att det var så lätt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.