Premiär för ”Liv och Horace i Europa”

Serietecknare Liv Strömquist och författaren Horace Engdahl har gjort sig ett namn på vitt skilda håll inom kultursfären. I en ny tv-serie möts de för första gången, för en bildningsresa genom Europas kulturhistoria.

I ”Liv och Horace i Europa” besöker kulturdoun sex mer eller mindre kända platser för ett samtal om kulturpersonerna som levde där. Ett koncept som på förhand har beskrivits som en klassisk bildningsresa genom Europa.

Vad hade ni för tankar runt programmet innan ni gav er iväg?

– Nej, svarar Horace Engdahl

Förlåt?

– Nej, säger Horace Engdahl

Ni hade inga tankar?

– Nej, inte på det sättet som du tror nu. Vi hade inga tankar om det skulle tjäna ett syfte eller förverkliga ett pedagogiskt program eller något sånt. Det hade vi faktiskt inte. Det var från min sida fullkomligt likgiltigt när jag satte igång och funderade över programserien. Jag ville framförallt åka till platser där jag själv hade lust att befinna mig, säger Horace Engdahl.

Klart på 10 minuter

Horace Engdal var med och skapade programidén och det var också han som valde merparten av resmålen.

– I praktiken gick det till så att jag och producenten Olavi Linna satt på kafé Rittorno på Odengatan. Jag fick hela idén till serien i huvudet på tio minuter, säger Horace Engdahl.

– Sedan justerade vi serien en aning, han tyckte att Köpenhamn skulle vara en anhalt, det hade jag faktiskt inte med från början, fortsätter han. 

Breddar perspektivet

För att skapa dynamik i programmet kontaktades serietecknaren Liv Strömqvist. I varje avsnitt berättar hon om en kulturpersonlighet som verkat vid sidan om den som Horace Engdahl har valt.

I seriens andra avsnitt besöker de staden Weimar där Horace Engdahl väljer att lyfta fram Tysklands kanske mest kända författare, Goethe. Samtidigt väljer Liv Strömquist en annan sida av historien.

– Om vi tittar på till exempel Weimar och Goethe så pratar jag om Goethes lillasyster. Hon var också en person som skrev men som inte kunde vara verksam därför att förutsättningarna såg så olika ut för kvinnor och män, kvinnor hade inte tillgång till universitet, säger Liv Strömquist.

– Det som har varit motorn, i alla fall för mig och jag tror för Horace också. Det är kärleken till de här författarskapen och det som vi åker dit och tittar på och pratar om, säger Liv Strömquist.

Idéerna bakom verken

”Liv och Horace i Europa” är ingen vanlig historiebeskrivning. Det är också ett samtal om känslor.

– Mycket av det vi pratar om handlar inte om att till exempel förklara Goethes hela biografi, utan det handlar mer om att behandla de ämnen som de här författarna och konstnärerna skrev och skapade om, säger Liv Strömquist.

– Kärnan i alla våra samtal är allmänna mänskliga känslor och erfarenheter som vi återfinner hos de här konstnärerna. Redan från allra första början när vi står på Kierkegaards grav, i avsnitt ett, så är det om det vi talar. Vi talar om förtvivlan och om kärlek, säger Horace Engdahl.

Liv Strömquist och Horace Engdahl kände inte varandra innan, utan möttes på en tågstation i det första avsnittet. De har beskrivit det som en blinddate med mikrofoner och kamera.

– Jag hade läst en av Livs serieböcker men jag tror inte ens jag hade sett ett fotografi på Liv, säger Horace Engdahl.

– Jag har sett Horace på tv när han berättat vem som ska få Nobelpriset, men jag har liksom inte läst, eller har fortfarande inte läst någon bok som han har skrivit, säger Liv Strömquist.

Hur skulle ni beskriva samarbetet mellan er under resan?

– Ja, hur ska man beskriva det. Vi kom att föra ett samtal som pågick och pågick. Timme efter timme, dag efter dag. Detta samtal blev ett levande väsen, säger Horace Engdahl.

Populär kändisgenre

Att kändisar reser tillsammans i tv är inte särskilt ovanligt, det har snarare blivit en genre. Allt ifrån musiker som Plura och Mauro Scocco till komikern Christine Meltzer och tv-personligheten Carina Berg har gjort tv av sina resor.

Hur känner ni inför att tillhöra den genren?

– Det känns underbart att bygga på den här vackra traditionen, säger Liv Strömquist.

– Jag vet inte, jag var nog inte medveten om den genren om jag ska vara uppriktig, säger Horace Engdahl.

”Liv och Horace i Europa” är en satsning med en potentiell storpublik, så frågan är vad de två programledarna hoppas att publiken ska få ut av att titta?

– Jag har under resan känt att jag dels känner mig tacksam och glad över hur mycket jag lärde mig. Framförallt vissa författarskap har verkligen betytt mycket för mig. Den känslan tänkte jag att det skulle vara fint om man kan förmedla, det hoppas jag, säger Liv Strömquist.

Om ni gör en andra säsong, kommer Liv bestämma städerna då?

– Ja, svarar Liv Strömquist

– Ja, du har redan fått svaret, säger Horace Engdahl.

”Liv och Horace i Europa” har premiär tisdagen den 23 februari klockan 20:30 i SVT2.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer