Liv Strömquist tänker på dig på Dramaten

Publicerad

”Va? Har jag tänkt så? Hur kan man säga så?!”. Tankarna flyger när Liv Strömquist ser sina egna seriebubblor i teaterform på Dramaten.

Whitney Houston och Bobby Brown, John Lennon och Yoko Ono – och Elvis och Priscilla Presley. Det är några av de ojämlika kändisrelationer som Liv Strömquist har gjort tecknade serier om.

De tas också upp i pjäsen ”Liv Strömquist tänker på dig”, som har premiär denna fredagskväll på Dramaten i Stockholm.

Renas av skvallertidningar

I pjäsen får serietecknarens tankar ta plats på teaterscenen. Precis som det ofta gör i hennes tankevärld, handlar det om relationer ur ett femnistiskt perspektiv. Och så om kändisar och deras män.

– Jag tycker det är kul att läsa skvallertidningar. Det har rätt låg status och är rätt typiskt kvinnor att göra det. Men jag tycker att det fyller en funktion. Genom att läsa om andra människors öden kan man genomgå någon slags katarsis, säger Liv Strömquist.

”Vi lider mer av hjärtesorg nu”

Pjäsen bygger både på tidigare seriealbum och nyskrivet material av Liv Strömquist. Hon är känd som en träffsäker politisk tecknare, och för henne själv är temat kärlek ett av de mest aktuella ämnena i samhället i dag.

– Det finns sociologisk forskning som visar att vi som lever nu lider mer av hjärtesorg, än vad man gjorde för några generationer sedan – och att det beror på att vi har mycket av våra privata liv i centrum, medan man innan kanske hade sin identitet i en by eller religiös ordning. Så om man blir hjärtekrossad nu, blir hela ens jag pulvriserat. Jag tycker det är roligt att kolla på hur det blir.

Rolig bekräftelse från publiken

Att se sina egna tankar och åsikter ta sig från en serieruta till teaterscenen känns ovant, berättar Strömquist:

–  Ofta blir jag såhär: Va? Har jag tänkt så? Hur kan man säga så?! Men det är ju jag som har skrivit det här. En tydlig grej är att när man sitter hemma och skriver så hör man inte någon skratta. Men om man sitter i en salong är det väldigt härligt att höra hur folk skrattar i publiken. Det är kul att få den bekräftelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer