Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/AP/Orusty Kennedy

Live aid-konserten blir musikal

Uppdaterad
Publicerad

Live Aid, en av världens mest kända konserter, ska bli musikal med premiär i London nästa år, rapporterar BBC.

Konserten, som ägde rum på både Wembley i London och i Philadelphia i USA den 13 juli 1985, arrangerades av musikerna Bob Geldof och Midge Ure för att samla in pengar till svältoffer i Etiopien.

Musikalen, med titeln ”Just for one day” kommer att innehålla låtar som spelades under konserten av bland andra U2, Queen, Elton John, Paul McCartney och Sting.

Omkring 1,5 miljarder tv-tittare runt om i världen beräknas ha sett konserten som samlade in flera miljoner till svältoffren.

Bygger på vittnesmål

Bob Geldof säger till BBC att musikalen, som skapats av John O'Farrell och Luke Sheppard, bygger på faktiska vittnesmål från personer som var med under Live aid. Han berättar också att han inte blev överförtjust när idén om musikalen presenterades för honom av skaparna.

– De kom till mig och sade ”vi vet att du kommer att säga nej men vi vill göra det här eftersom våra pappor aldrig slutar prata om den där dagen”, säger Bob Geldof till BBC.

Musikalen sätts upp med tillåtelse av Band aid charitable trust som kommer att få tio procent av biljettintäkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.