Liverpool förlorar sin plats på världsarvslistan. Foto: Peter Byrne/TT

Liverpool förlorar sin plats på världsarvslista

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska hamnstaden har i flera år fått bannor av Unesco för inte ta hand om sina världsarvslistade viktorianska hamnmiljöer. I stället för att värna sitt världsarv har man byggt nya hus och rivit gamla, rapporterar flera medier bland andra The Guardian.

Planer på en ny fotbollsstadium spelade också roll för beslutet som fattades av Unesco vid ett möte i Kina på onsdagen efter en två dagar lång diskussion. En omröstning där beslutet att stryka Liverpool med knapp marginal vann avgjorde saken.

Liverpool förlorar därmed sin placering efter blott 17 år på den prestigefyllda listan.

Beskedet rör upp känslor i staden, där borgmästare Steve Rotheram kallar beslutet ”ett steg tillbaka” fattat av tjänstemän ”på andra sidan jordklotet”.

– Platser som Liverpool bör inte ställas inför valet mellan att bibehålla en världsarvsstatus eller väcka liv i områden som glömts bort – och de många arbeten och möjligheter som följer med det, säger han.

Även den brittiska regeringen säger sig vara ”extremt besviken” över beslutet.

Tredje gången en plats stryks från listan

Unesco varnade redan 2012 för att Liverpool kan komma att petas från listan, då de menade att stadsutvecklingen förändrat stadens silhuett avsevärt och påverkat stadens strandpromenad.

På Unescos världsarvslista finns över 1 100 kultur- och naturmiljöer som betraktas som särskilt enastående, skyddsvärda och med särskild betydelse för hela mänskligheten.

Det är tredje gången i historien en plats stryks från listan. Tidigare har en dal i Tyskland och ett naturreservat i Oman förlorat sin världsarvsstatus.

Liverpool får nu trösta sig med att den förblir The Beatles hemstad – med sin nya havsnära fotbollsarena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.