2 000 turkiska poliser avskedas efter kuppförsöket i Turkiet. Arkivbild. Foto: TT

Livstid för turkiska journalister – anklagas för delaktighet i kuppförsök

Uppdaterad
Publicerad

Tre framträdande journalister, en av dem ekonomiprofessorn Mehmet Altan, dömdes i dag till livstids fängelse av en turkisk domstol, anklagade för inblandning i kuppförsöket 2016.

Dagens dom omfattar sammanlagt sex personer, däribland journalisterna Mehmet Altan, Ahmet Altan och Nazli Ilcak, uppger The Guardian.

De åtalade dömdes till livstids fängelse för att ha försökt störta den turkiska regeringen och för att ha varit delaktiga i nätverket runt den religiöse ledaren och författaren Fethullah Gülen.

Släpptes i januari

I januari beslutade den turkiska författningsdomstolen att Mehmet Altan och Sahin Alpay skulle släppas ur fängelset, med motiveringen att deras yttrandefrihet kränkts, liksom landets grundlagsskyddade pressfrihet.

Zaman och Alpay – som doktorerat i Sverige – hade tidigare arbetat för den numera nedlagda tidningen Zaman.

Enligt landets premiärminister låg beslutet dock hos den lägre instansen och därför blev de kvar i häktet.

Det framgår inte av rapporteringen om Sahin Alpay tillhör dem som fått sina domar i dag.

Turkiska medier under press

Dagens domar fördöms av internationella organisationer för pressfrihet för att visa ”ett totalt förakt för rådande lagstiftning” i Turkiet.

Enligt organisationen CPJ sitter för närvarande 73 journalister fängslade i landet efter kuppförsöket 2016. Organisationen Reportrar utan gränser placerar landet på plats 151 av 180 på sin pressfrihetslista.

De turkiska myndigheternas grepp om landets medier har de senaste åren alltmer hårdnat och ett stort antal tidningsredaktioner och tv-kanaler har tvingats stänga efter det misslyckade kuppförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.