Från kiosklitteratur och tantsnusk till Femtio nyanser av honom. Foto: SVT Arkiv

Erotiska ljudböcker på frammarsch i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden för ljudböcker växer explosionsartat i Sverige, och något av det som fungerar bäst är kärlek och erotik.

– Det är ingen som vet vad du lyssnar på, säger författaren Susanne Ahlenius.

2018 tog 37 procent av den svenska befolkningen del av böcker digitalt, i första hand genom att lyssna på dem. Det är nästan en fördubbling jämfört med två år tidigare då samma siffra var 20 procent. På de prenumererade strömningstjänsterna ökar läsningen följaktligen i de flesta kategorier, men något av det som går allra bäst är romantiken och erotiken.

– Hos ljudbokspubliken ökar genrer som romance, feelgood och erotik. Vi ser alltså en ökad efterfrågan men också att det är fler förlag som ger ut den här typen av böcker. Fler verkar satsa på den här typen av utgivning, säger Anna Riklund, head of content curation på Bookbeat, en Bonnierägd streamingtjänst.

Flera förlag har startat så kallade imprints, alltså förgreningar, som helt fokuserar på erotik och kärleksromaner – eller romance som det ofta kallas. Bland andra Hoi Förlag, som startat Lusthuset Förlag som specialiserar sig på erotisk litteratur.

– Vi märkte att det fanns en ökad efterfrågan på just erotik. De författare vi redan hade inom genren gick väldigt bra och då ville vi utöka den delen helt enkelt, säger Susanne Ahlenius som både jobbar som marknadschef på Hoi förlag och själv skriver erotik.

”Ingen vet vad du lyssnar på”

Litteratur med inslag av sex är ingenting nytt. Bokförlaget bakom Harlequinböckerna startades 1949, på 80-talet kom romanserien Grottbjörnens folk och 2012 gavs den första boken i Femtio nyanser-serien ut på svenska. Genren har hånats som tantsnusk eller mammaporr, kallats stereotyp och setts ned på. Kanske är det därför den går så bra i hörlurar?

– Det är anonymt. Man behöver inte sitta med en pappersbok och visa vad man läser, det är ingen som vet vad du lyssnar på, säger Susanne Ahlenius.

– Det är enkelt att ta till sig romance. Det är mycket lyckliga slut och en hoppfull typ av läsning. Som tidsfördriv tänker jag att det fungerar väldigt bra – lite verklighetsflykt, tror Anna Riklund.

Kvinnor lyssnar till störst del

På ljudboksappen Storytel, når lyssningen i kategorien erotik sina stora toppar på Alla Hjärtans dag och under sommaren. Och både vad gäller romance och erotik är det kvinnor som lyssnar till störst del – men målgruppen verkar vara på väg att breddas.

– Det börjar förändras. Det ser man bland annat på omslagen. Det känns som att förlagen gör mer för att snygga till det för att tilltala andra målgrupper än de som vanligtvis läser den här typen av böcker, säger Anna Riklund.

– Jag tror det finns någonting för alla. Men det som funkar bäst är när jag verkligen släpper loss och brer på ordentligt – det är de novellerna som är mest populära. När man skriver väldigt explicit och det är mycket sex. Den novellen som går sämst är lugnare och mer fokus på relationer och så. Folk gillar det lite mer heta, säger Susanne Ahlenius som kommit att specialisera sig inom erotic crime.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.