22 platser pryds av ljuskonst under Nobelveckan

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad firas Nobelveckan med ljuskonstverk runt om i Stockholm. Stadshuset, Sergels torg och Stadsmuseet är bara några av de 22 platser som nu lyses upp av konst.

Nobel week lights Stockholm är tillbaka. Projektet är en del av Nobelveckans program och lockade förra året uppskattningsvis 200 000 besökare. 

Ljuskonstverken är på olika sätt inspirerade av Nobelprisbelönta insatser och personer. Konstinstallationen Earth from space som pryder Stadshuset har till exempel inspirerats av Nobelpristagaren William Bragg och visar bland annat vår egen planet sedd från rymden. 

Aleksandra Stratimirovic har satt upp verket Great minds på Dramatens fasad, som är en hyllning till kreativitet och den mänskliga hjärnan. 

– Det är ett verk som kopplar till kreativa processer som händer hos oss alla, inte minst de Nobelpristagare som har stora och kreativa hjärnor, säger hon. 

Se ljuskonstverken och hör Aleksandra Stratimirovic berätta om Great minds i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.