Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Molly Hammar om att uppträda på festivalen. Foto: Firat Celik/TT

Nu startar festivalen Lollapalooza: ”Extra nervöst”

Uppdaterad
Publicerad

Kontroversiella världstjärnor, över 70 000 besökare, Michelin-mat, dragqueens och utökade biljettsektioner – nu kickar Stockholmsfestivalen Lollapalooza igång.

Franchisefestival Lollapalooza är tillbaka i Stockholm med en tredje upplaga på Gärdet. Ifjol kom över 70 000 besökare och i år väntas ännu fler säger festivalchefen Anna Sjölund till TT: 

– Vi har haft ett stadigt stigande antal besökare och det ser inte sämre ut i år, säger hon.

Säkerhetssatsning

Årets festival inleds idag och avslutas på lördag med över 70 akter på spelschemat. Bland dragplåstren finns Lizzo, The 1975, Kygo, Zara Larsson, Lil Nas X och Travis Scott. Den sistnämnde uppträdde på festivalen 2019 och är känd för att få fart på sin publik.

Detta är första gången den amerikanska rapparen uppträder på svensk mark efter tragedin under hans konsert på festivalen Astroworld 2021 då tio personer dog efter att panik utbröt i folkmassan.

Säkerhetsaspekten är en stor del av arbetet med festivalen berättar Anna Sjölund.

– Säkerheten är alltid vår absolut viktigaste prioritering. Vi har jobbat väldigt hårt med det under många år och det finns en stor organisation och mycket värdar.

Flera biljettkategorier

Lollapalooza satsar också på fler festivalbiljetter i olika prisklasser. Utöver de traditionella biljetterna finns även Festivalpass plus, som innebär tillgång till eget område med dryck, mat och toaletter – samt förtur i entrén.

Lyxigast är Platinum-biljetten som går för nästan 28 000 kronor, och ger tillträde längst fram på konserterna, skjuts dit med golfbil och eget område med mat från Michelin-krog.

– Den biljetten är ganska eftertraktad bland internationella gäster och det är väldigt förmånligt för dem att resa till Sverige, säger Anna Sjölund.

Barnunderhållning

Festivalen har likt tidigare år ett eget område för barn med aktiviteter som snabbkurs i låtskrivande, t-shirtdesign och sagostund med dragqueens. Det sistnämnda har varit en laddad politisk fråga under året och flera sagostunder har hotats runtom i landet.

– Jag tycker det är en jätteviktig sak att satsa på. Vi hade det förra året också. Det är viktigt för oss att visa att alla får vara precis som de är och att alla är välkomna.

Det här är Lollapalooza Stockholm 2023:

• Arrangören Live Nation ligger bakom festivalen Lollapalooza som hålls i sju upplagor runtom i världen. Förutom Stockholm arrangeras den även i Chicago, Paris, Berlin, Buenos Aires, São Paulo och Santiago.

• Stockholmsversionen hölls första gången 2019, därefter blev det paus i två år på grund av pandemin.

• Årets upplaga har skalat bort en scen från ifjol, och i år består det närmare 200 000 kvadratmeter stora festivalområdet av fyra scener totalt.

• Området hålls öppet mellan 13:00 och midnatt från torsdag den 29 juni till lördag den 1 juli.

• Det kommer att finna omkring femtio olika matställen och barer.

• På spelschemat finns även akter som Mumford & Sons, Fatboy Slim, Thomas Stenström, Icona Pop, Victor Leksell och Peggy Gou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.