Det kritiserade inslaget i spelet tas bort i Belgien. Foto: Henrik Montgomer/Francisco Seco/TT

Lootlådor i fotbollsspelet Fifa förbjuds i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Nu har möjligheten att köpa så kallade lootlådor i fotbollsspelet Fifa tagits bort i Belgien. Landet har under en längre tid försökt att förbjuda konceptet, då det på många sätt liknar hasardspel.

Under de senare åren har det riktats kritik mot så kallade lootlådor i tv-spel.  De förekommer i flera populära onlinespel och kan beskrivas som ett hemligt paket, som spelaren kan köpa utan att veta innehållet i. Lådornas olika innehåll kan på något sätt gynna spelaren och köps ofta med riktiga pengar. Kritiken grundar sig i att köpen av lådorna på många sätt liknar lotteri. Många menar därför att konceptet bör klassas som ett hasardspel. Nu har lootlådorna i tv-spelet Fifa tagits bort i Belgien.

Omdiskuterat

Fifa är ett av de spel som legat i hetluften för debatten. I spelläget Ultimate Team bygger man ett eget fotbollslag som man utmanar andra spelare med. Genom att köpa paket har man chansen att få de bästa spelarna till sitt lagbygge. I Belgien kom man under förra året fram till att förbjuda lootlådorna, men paketen har fortfarande varit tillgängliga i Fifas Ultimate Team. Efter mycket om och men har den amerikanska speljätten Electronic Arts som ligger bakom Fifa gått med på att ta bort det kritiserade inslaget i landet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.