Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Loreen är favorittippad i årets Eurovision, något hon själv inte vill lägga för mycket tanke på. Foto: SVT

Loreen har chans på historisk seger – ”Kroppen måste hålla”

Uppdaterad
Publicerad

Håller Loreen för det stora favorittrycket, skrällar Frankrike, eller har publik och jury charmats av finska Käärijä? Ikväll ska Eurovision song contest 2023 avgöras.

Så sent som i tisdags stod Loreen på scenen i Eurovisions semifinal med kärlekslåten ”Tattoo”. När SVT möter henne i värdstaden Liverpool har känslan av att vara i final för andra gången inte hunnit sjunka in.

– Man gick från att vara lugn till nervös, det här är alltså sekundrarna innan, men när man fick beskedet kändes det overkligt, säger hon.

Under den korta period som gått sedan semin har hon hållit fast vid rutiner så som att få mycket sömn och att beblanda sig med ”bra människor”.

– Det är mycket den här perioden så kroppen måste ju hålla. Men det viktigaste är att omge sig av bra människor, människor med samma värderinger och mål.

Loreen har sedan en tid tillbaka varit tippad att vinna hela tävlingen, ett favorittryck som hon försökt att stänga ute för att kunna fokusera på sitt nummer. Om hon vinner skriver hon historia som den första kvinnan att vinna fler än en Eurovision.

Uppblåsta odds

I skrivande stund har Loreen 52 procents vinstchans, om man ska tro spelbolagen. Men Line Haus, som bevakat tävlingen i flera år för norska TV2, tycker in att Sverige ska ta ut vinsten i förskott.

– Jag har intervjuat massor av fans och nästan alla säger att de tycker att Käärijä har den bästa låten. Så det kanske tyder på att hon kommer få juryrösterna och Käärijä publikrösterna, säger hon till TT Nyhetsbyrån.

Enligt henne ser experter oddsen som uppblåsta och hon tror inte det är en en fördel att Loreen vunnit tävlingen förut.

– En stor del av tittarna ser programmet som trevlig lördagsunderhållning och har inte koll på vem hon är. Hon är en stor stjärna i fan-sammanhang men vanliga tittare är inte lika intresserade av fenomenet Eurovision

De är Sveriges största hot

Och just Käärijä har flera gånger lyfts fram som Sveriges främsta konkurrent. Men även Ukraina och Frankrike ses som potentiella kombatanter i toppstriden. Loreen har tidigare själv även lyft Norges bidrag som en av de starkaste.

Vill du veta hur kvällens startfält ser ut eller veta hur röstningen går till? Gör det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.