Hör Louise Edlind Friberg som spelade Malin om nysatsningen på Saltkråkan. Foto: TT

Louise Edlind Friberg ”Malin på Saltkråkan” om nya satsningen: Den gamla är lite daterad

Uppdaterad
Publicerad

Louise Edlind Friberg som vi känner som Malin på Saltkråkan välkomnar en ny uppdaterad version av Astrid Lindgrens tv-klassiker Vi på Saltkråkan.

– Det är väldigt roligt att Saltkråkan får leva för en ny generation. Den gamla är lite daterad, det är skönt att det moderniseras, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Louise Edlind Friberg kom att bli Malin med hela svenska folket efter premiären av tv-dramatiseringen Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. När den började spelas in var hon 16 år och hon hade hunnit blivit 17 när serien hade premiär i januari 1964.

– Det var en underbar tid. Från 17 års ålder jag har fått heta Malin, säger Louise Edlind Friberg.

Snart 60-årig kärlekshistoria

Malin – den snälla rara modersfiguren som tog hand om allt och alla och var vacker som en dag. Säg den som inte på ett eller annat sätt förälskade sig i Malin på Saltkråkan genom tv-rutan.

Hur har det varit att leva med att alla blev så kära i dig?

– Sluta inte med det nu! Man vänjer sig och blir bortskämd! skrattar den nu 74-åriga skådespelerskan som har håret i en karaktäristisk page.

– Skämt åsido. Det var lite chockartat. Jag var ju inte skådespelerska då utan gick i skolan fortfarande. När vi hade premiär brakade det loss, jag fick många brev kan man säga.

Trots att det är så många som 57 år sedan har breven inte slutat komma med jämna mellanrum.

– Det märks varje gång den visas igen. Nu sänds den i Tyskland tror jag, jag får många brev från Tyskland. Det är alltid väldigt artiga brev, säger Louise Edlind Friberg.

”Skönt att det moderniseras”

Nu ska SVT göra en nyinspelning av tv-serien, som ska utspela sig i nutid.

– Det känns lite som att en era är över, cirkeln är sluten, det betyder att vi är jättegamla vi som var med då, säger Louise Edlind Friberg.

– Men jag tycker samtidigt att det är väldigt roligt att Saltkråkan får leva för ytterligare en ny generation och kanske att den får uppdateras lite grann, för trots allt är det lite daterat. Det är skönt att det moderniseras och talar mer till dagens ungdomar.

Vem som ska spela Malin är inte klart, ingen av rollerna till nya serien är tillsatta ännu.

Vem ska spela Malin?

– Det är väldigt svårt att gissa. Någon väldigt begåvad, väldigt vacker ung kommande stjärna, spår Louise Edlind Friberg och önskar alla som kommer vara inblandade lycka till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.