Lykke Li. Foto: John Lindquist

Lykke Li byter språk: ”Som en tråkigare Little Jinder”

Uppdaterad
Publicerad

Lykke Li är svensk mästare i låtar om kärlek som gör ont. Men något går förlorat när Lykke Li byter språk från engelska till svenska, tycker Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva.

Lykke Lis musik har alltid haft en attraktiv, mystisk air runt sig. Hennes texter är ärliga och nakna, samtidigt som låtarna är mörka, farliga och coola. De är som tårar som rinner bakom mörka LA-solglasögon, ett skruvat svenskt svar på Lana Del Rey (även om Lykke Li faktiskt debuterade först).

Poängen med att byta språk från engelska till svenska är – eller borde i alla fall vara – att skriva roligare, smartare eller mer träffande låttexter. Som Little Jinder. Det var när Jinder gick från engelska till svenska som hon hittade sin artistpersona och fick skarpa, spännande konturer.

Little Jinder-rader som ”DJ:n spelar våran låt, några killar står och slåss, jag säger förlåt för den handlar om oss, stroben slår hårt, du röker halsbloss, du är himlen runt hörnet för mig”, går bara att skriva på svenska.

Tyvärr har Lykke Li en bit kvar att gå. För även om hon med sin ljusa röst och svävande 80-talssynt påminner mycket om just Little Jinder, som dessutom varit med och skrivit låten, så är det som en snällare och tråkigare version. En Little Jinder utan salt, en Lykke Li utan äkta svärta.

Rader som säkert skulle passera på engelska, låter ofta barnsliga och platta på svenska. Det svala och lite läskiga är som bortblåst. Det hade kunnat räddas av musiken. Men den här balladen lyfter aldrig riktigt – samarbetet med Oscars-, Grammy- och Emmyvinnande kompositören och producenten Ludwig Göransson till trots.

Det är mjukt, romantiskt och vackert med lätta trummor. Filmiskt såklart – det är ju Göransson vi pratar om. Och det är inte dåligt, men anonymt, och det lever inte upp till förväntningarna på en låt av snillena Lykke Li, Little Jinder och Ludwig Göransson.

Framför allt kommer det inte i närheten av förra Lykke-albumet So sad so sexy: En drabbande break-up-historia med Lykke Li som mässande överprästinna i hiphop och r'n'b-skrud, något som passade hennes röst och persona utmärkt. Kanske är Lykke Li för stor för Sverige trots allt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.