Madi Banja släpper nytt: ”Jag vill skapa något som aldrig dör”

Publicerad

Den svensk-gambianske rapparen och RnB-artisten Madi Banja slog igenom redan 2014 med singeln Inga problem. I dag, fem år senare, kommer hans första fullängdsalbum Välsignelsen. Kulturnyheterna har träffat en sökare som alltid går på känsla.
– Om känslor inte ingår, då är det plast. Då är det fiktion. Jag tror inte på sånt, säger Madi Banja.

Artisten Madi Banja föddes i Gambia och flyttade som 13-åring till Sverige och Enskededalen utanför Stockholm. Drömmen om ett annat liv tog honom sedan till Kalifornien, Schweiz, till Göteborg där han levde på gatan, och sen tillbaka till huvudstaden. Och den här resan är något Madi Banja återkommer till, gång på gång, i sin musik.

– Svåra saker lär jag mig mest av, och det har aldrig varit lätt att flytta runt. Vill man ha förändring måste man se till att något förändras. Jag vet inte vad jag skulle prata om, om jag inte pratade om det, säger Madi Banja till Kulturnyheterna.

”Om känslor inte ingår, då är det plast”

Och kanske är det därför Madi Banjas musik fullkomligt svämmar över av känslor?

– Om känslor inte ingår, då är det plast. Då är det fiktion. Jag tror inte på sånt. Alla känslor är inte positiva men vad jag än gör går jag in med känsla och det är så jag skapar musik. Om beatet gungar mig kan jag göra vad som helst med det, säger Madi Banja.

Något annat som utmärker Madi Banjas musik är hans spruckna, lite gälla röst – en röst han ömsom freestylade, ömsom vrålade sig fram till, under långa ensampromenader i skogarna i Zurich.

–  Jag hittade min röst genom att inte leta efter den. Saker du inte letar efter kommer till dig liksom, saker du letar efter springer ifrån dig. Det gör att jag låter olika, annorlunda. Jag tror att alla artister vill vara annorlunda.

Vill göra tidlös musik

Madi Banja slog igenom redan 2014 med singeln Inga problem, och ett år senare släppte han ep:n Det var inte med meningen som nominerades till en Grammis. Men det är först nu som hans första fullängdsalbum, Välsignelsen, ges ut. På albumet medverkar flera andra svenska artister, som Imenella, Erik Lundin, Lorentz och Ikhana.

Ambitionen var att skapa låtar som aldrig dör.

– Göra tidlös musik, det är det viktigaste för mig. Inte bara att släppa album och låtar. Varje låt jag gör ska vara någonting som aldrig dör. Det är bara det jag vill skapa, säger Madi Banja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer