”Maffians bankir” stämmer Göteborgs-Postens ansvarige utgivare för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som i media ofta kallas för ”maffians bankir”, har stämt Göteborgs-Postens ansvarige utgivare för förtal. Mannen menar att han beskrivits i kränkande ordalag i en artikel i tidningen.

Mannen har tidigare avtjänat ett fem år långt fängelsestraff för grova bedrägerier och kallas, både i medier och i boken Svensk maffia, för ”maffians bankir”.

I stämningsansökan anförs att Göteborgs-Postens ansvarige utgivare Christofer Ahlqvist utsatt mannen för missaktning genom att låta publicera en artikel där det förekommer felaktiga och nedsättande uppgifter om mannen ”ägnade att väcka andra människors förakt”.

– Man får ha med sig att det här är en person som stämt fyra åklagare och domare i två aktuella mål vi skriver om. Han har tidigare stämt studenter och författare, så det är inte så oväntat, säger Göteborgspostens ansvarige utgivare Christofer Ahlqvist och tillägger att han känner sig trygg med publiceringen.

”Man pekar ut honom”

Mannens namn förekommer inte artikeln, men hans advokat Björn Hurtig menar att det inte spelar någon roll eftersom mannens ålder anges och skribenten använder den vedertagna benämningen ”maffians bankir”.

– Han är inte namngiven men man skriver ”maffians bankir”, det är inte särskilt svårt att härleda artikeln till honom. I hockeyvärlden vet alla vem ”Foppa” är, i den här världen vet alla vem han är. Man har på ett mycket klart sätt pekat ut honom. Det finns kränkande inslag som går utanför pressetiken, säger mannens advokat Björn Hurtig.

Har stämt flera

Det är inte första gången mannen stämmer någon för förtal. Mannen har tidigare ansett sig förtalad i boken Svensk maffia. I det fallet friades författarna Matti Larsson och Lasse Wierup från anklagelserna av tryckfrihetsjuryn i Stockholms tingsrätt 2013.

– Jag tror chanserna är goda, han är så tydligt utpekad med ord som är avsedda att väcka anstöt, säger Björn Hurtig.

I ytterligare ett annat förtalsmål fick mannen rätt. Då gällde det en studentuppsats som skrevs av två studenter på Linköpings universitet. Ett misstag gjorde så att uppsatsen blev sökbar för allmänheten istället för att bara vara tillgänglig för kursdeltagarna. I uppsatsen fanns uppgifter om mannen som studenterna inte hade någon grund för, enligt Högsta Domstolen. De dömdes till 30 dagsböter vardera för förtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.