Härenstam är död

Uppdaterad
Publicerad
Den folkkäre skådespelaren Magnus Härenstam är död. Han skulle fyllt 74 år den 19 juni.

Magnus Härenstam föddes i Västervik och växte upp i Tomelilla. Han slog igenom i det populära barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus. Programmet sändes första gången 1973 och sändes i flera omgångar genom åren i SVT.

Magnus Härenstam var under åren aktiv inom teatern och var på 80-talet teaterchef för Maximteatern tillsammans med Brännström, Lill Lindfors, Lars Amble och Aller Johansson. Han medverkade även i massor med populära filmer som Sällskapsresan, Picassos äventyr och Göta Kanal.

Fick cancer 2002

Mellan 1991 och 2005 var Härenstam programledare för frågetävlingen Jeopardy i TV4 och 2006 fick Magnus Härenstam Kristallens hederspris för sina livslånga insatser som komiker och som gameshow-värd.

2002 drabbades Magnus Härenstam av cancer och har kämpat mot sjukdomen sedan dess. Han har det senaste året varit ute på turné med monologen ”Morsning & goodbye”.

– Jag kan väl säga att det är en revansch på sjukdomen, sa Magnus Härenstam till Aftonbladet inför premiären.

Somnade in i hemmet

Den 13 juni blev dock kampen mot cancern för hård och i ett pressmeddelande på lördagen meddelade Magnus Härenstams artistbokare att han avlidit efter sviterna av sin cancer.

– Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss, hälsar Härenstams familj.

Fakta: Magnus Härenstam

Visa
 •  Född 19 juni 1941 i Västervik, uppvuxen i Tomelilla och Norrköping.
 • Kom via spex på Stockholms universitet i kontakt med Lasse Hallström och Brasse Brännström, med vilka han gjorde tv i slutet av 60-talet och början av 70-talet. De tre filmade tillsammans i ”En kille och en tjej” (1975), ”Jag är med barn” (1979) och ”Två killar och en tjej” (1983).
 • Barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” hade premiär i tv 1973 och vann många priser.
 • Gjorde flera krogshower på 70- och 80-talet med Brasse, mest känd för sketchen ”Verkmästaren i magen” från ”Magnus och Brasse – levande på Nya Bacchi” 1974.
 • Privatteaterdirektör på Maxim i Stockholm på 80-talet.
 • Föregångare i ståupptrenden med showen ”Föredraget” i slutet av 80-talet.
 • Startade och ledde frågesportsuccén ”Jeopardy” i TV4 (1991-2005).
 • Folkkär i Norge tack vare tv-serien och filmen ”Fredriksson fabrik” på 90-talet.
 • Har även medverkat i filmer som ”Picassos äventyr” (1978), ”Sällskapsresan” (1980), ”Göta kanal” (1981), ”En flicka på halsen” (1982), ”Vuxna människor” (1999) och ”Känd från tv” (2001).
 • På senare år har det blivit tv-roller i ”Lite som du” (2005-06) och i ”Sam tar över” i Barnkanalen 2012.
 • Fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2006 och medverkade i ”Stjärnorna på slottet” 2007.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Magnus Härenstam död

Mer i ämnet