Magnus Västerbro tillbaka med bok om spöken genom tiderna

Publicerad

Magnus Västerbro motar sin dödsångest med att skriva om spöken.

I den senaste boken Vålnadernas historia skriver författaren Magnus Västerbro om mänsklighetens spöktro genom tiderna.

− Det handlar ju om vålnader men egentligen är det en bok om döden.

I fiol tilldelades historieskribenten Magnus Västerbro Augustpriset för Svälten, en skildring av hungersnöden som drabbade landet på 1800-talet. I sin nya Vålnadernas historia utforskar han tre tusen år av odödliga själar och övernaturliga väsen.

Trots att Västerbro skriver om spöktron är han själv något av en ofrivillig skeptiker. När han tillfrågas huruvida han tror på en andevärld tvekar han inte.

− Nej, jag gör tyvärr inte det. Jag skulle nästan önska det, för det är en indikator på att det finns en andlig verklighet; att vi har en odödlig själ; att någonting i oss lever vidare efter döden.

”Förlamande känsla av ångest”

En del av besvikelsen i att inte tro på en andlig verklighet grundar sig förmodligen i Västerbros intensiva dödsskräck, som han tampats med sedan barndomen.

− Den har funnits där sedan jag var 12 år. Jag minns precis när det började. Jag tittade upp på himmelen och såg att, ”oj, universum är oändligt”. Sedan dess har jag haft en förlamande känsla av ångest inför slutet, säger han.

För Magnus Västerbro har skrivandet blivit ett sätt att bearbeta dödsångesten.

− Jag tror att steg för steg har jag väl lite grann vant mig och kommit över den här värsta ångesten, så jag tror att jag har blivit en lugnare person av att skriva den här boken.

Han menar att det är chocken och förtvivlan inför att förlora närstående som ligger bakom tron på andar.

− Kärnan i många av de här berättelserna om andar som återvänder handlar ju om den oerhörda sorgen hos människor. Att det är så svårt att hantera det faktumet att personer som man har älskat har försvunnit.

”Ljus bild av andra sidan”

Vår moderna inställning till spöken och andar är generellt sett positiv, tycker Magnus Västerbro.

− I vardagliga möten, där människor verkligen tycker att de möter den andra sidan så är det ofta en ganska ljus bild av den andra sidan. De som går till seanser får ofta ett väldigt trösterikt budskap. Det finns inget stort hot från den andra sidan utan det som väntar oss efter döden är bara en stor varm kram. I den kristna traditionen fanns en idé om skärselden eller syndastraff men den idén verkar vara ganska borta, säger han.

− Det finns de som menar att det är tecken på den moderna människans vilja att undvika smärta, att även tiden efter döden ska vara en tillvaro utan besvär.

Se hela intervjun med Magnus Västerbro i Babel, söndagen den 22 september i SVT 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.