Malin Broman spelar åtta stämmor själv – samtidigt

Publicerad

I musikens värld gäller normalt sett en musiker per stämma och instrument. Men violinisten Malin Broman, till vardags konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester, tänkte tvärtom och tog sig an Mendelssohns stråkoktett på egen hand. Ett pandemiprojekt med verkshöjd.

Fiol är Malin Bromans huvudinstrument men hon undervisar i altfiol vid kungliga musikhögskolan i Edsberg. Cellon kom in i hennes liv när yngsta barnet började spela.

Uppdraget som konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester har löpt under denna pandemivår, om än utan publik och med färre musiker i orkestern. Frilansuppdragen har däremot, precis som för många andra musiker, ställts in och då uppstod möjligheten att lägga lite extra tid på stämmor. Till sist hade hon Felix Mendelssohns stråkoktett i sin hand. 

En kollega kom med idén att filma Malin Broman när hon spelade alla åtta stämmor – sagt och gjort. Tillsammans med Ellen Nordin, Jonna Spiik och Aurélie Ferrier blev stråkoktetten från 1825 musikalisk magi med internationell spridning på nätet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.