Malmö kan bli platsen för ett nationellt migrationsmuseum. Foto: TT

Malmö kan få nationellt migrationsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har fått en miljon kronor av regeringen för att utreda möjligheten att öppna ett nationellt demokrati och migrationsmuseum i staden.
– Sverige behöver ett nationellt museum som skildrar det nya Sverige, säger kommunalrådet Nils Karlsson (MP)

Regeringen föreslog tidigare i höstas att ge Malmö kommun pengar för att göra en förstudie kring förutsättningarna för ett migrationsmuseum.

Bidraget på en miljon kronor ska också användas till en internationell vetenskaplig konferens på ämnet som som ska ligga till grund för förstududien. Den ska äga rum under våren 2016.

Malmö är ”hoppets hamn”

Anledningen att Malmö får uppdraget är stadens läge. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att Malmö är en stad som är ”en hoppets hamn för många som flytt från krig och förföljelse” och att man därför har erfarenhet och förståelse för frågor om bland annat migrationens påverkan på samhället och kulturlivet.

– Sverige behöver ett nationellt museum som skildrar det nya Sverige, som berättar om de svenskar som inte har sina rötter i den svenska historien, men som är en del av Sveriges framtid, säger kommunalrådet Nils Karlsson (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer