Foto: SVT

”Malmö Stadsteater borde ta större ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter anklagelserna om plagiat gällande pjäsen ”Skånska mord 1989-2015”, riktar nu dramatikern Kristian Hallbergs förläggare, Charlott Neuhauser, kritik mot teatern. ”En institution som Malmö Stadsteater borde ta mer ansvar”, säger hon till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna rapporterade tidigare i veckan om att journalisten Per Lindelöv riktar skarp kritik mot föreställningen ”Skånska mord 1989-2015” vid Malmö Stadsteater då en av hans artiklar uppvisats återges på scenen.

Nu svarar manusförfattaren Kristian Hallbergs förläggare Charlott Neuhauser vid Draken Teaterförlag på kritiken, och menar att teatern borde ta större ansvar vid rättighetsfrågor.

– Jag tycker från mitt håll att det är viktigt att teatern tar ansvar för den här situationen. Det blir mer och mer så att man använder dokumentära texter och andras material när man skriver pjäser, och det hade varit enkelt för teatern att höra av sig till journalisten när man gör den här typen av föreställningar, säger Charlott Neuhauser.

Fiktiv berättelse om verkliga mord

Pjäsen beskrivs enligt teaterns hemsida att vara en fiktiv berättelse med utgångspunkt i sex verkliga mord, varav ett av dem är mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989. Ett mord som journalisten Per Lindelöw, återkom till när han gjorde en intervju med Heléne Nilssons familj i mars 2014, 25 år efter mordet. Det var vid en provföreställning av pjäsen som Lindelöw upptäckte likheter mellan hans artikel och pjäsens manus.

”Borde ta mer ansvar”

Charlott Neuhauser poängterar att hon förstår journalisten Per Lindelöw reaktion, men menar att situationen hade kunnat undvikas.

– Jag vill understryka att jag kan förstå att han känner sig kränkt, men vi hade kunnat lösa det på annat sätt. Om teatrarna var ute i god tid och kollar rättigheterna när de planerar sina arbeten hade något sådant här inte behövt ske. Jag vet själv att det är lätt att missa upphovsrättsliga frågor, men en institution som Malmö Stadsteater borde ta mer ansvar.

Malmö Stadsteater har avböjt att kommentera ytterligare, och hänvisar till att frågan nu ligger mellan Dramatiker Förbundet och Journalistförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.