”Många felaktiga uppfattningar om Afrika”

Publicerad

Mellan 1100-talet och 1500-talen fanns i Västafrika konst som var långt mer utvecklad och avancerad än något annat man hittat i Europa under samma epok.

Den konsten visas nu för första gången i modern tid i utställningen ”Afrikas Mästerverk” – som hoppas ge en ny bild av Afrikas historia.

Över hundra skulpturer av metall, sten och terrakotta från 1100- till 1500-talet vittnar om den afrikanska civilisationen Ifes historia. De var förfäder till Yoruba i dagens Nigeria.

– Europeerna har länge många felaktiga uppfattningar om Afrika. De europeer som upptäckte konsten från Ife trodde att den var grekisk. Men vi vet ju nu att den skapades i Afrika, berättar Enid Schildkrout som är kurator på Museum for African Art i New York.

”Europa underutvecklade Afrika”

Michael Barrett är intendent på Världskulturmuséerna. Han förklarar varför så många vet så lite om afrikansk konst:

– En orsak till att vi inte vet så mycket om Afrika är att Europa i någon mån underutvecklade Afrika genom slavhandel och så vidare. Och då hade man väldigt svårt att betrakta afrikaner som jämlikar. Då var man inte heller intresserad av deras historia.

Utställningen öppnar imorgon på Bergrummet i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.