• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: Scanpix

Många skolor saknar bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka ska alla elever ha tillgång till skolbibliotek enligt lag. Men Skolinspektionens granskning visar på stora brister.

Nästan 600 skolor har kontrollerats. De flesta grundskolor har bibliotek, men på gymnasiet saknar nästan var fjärde skola bibliotek – trots att det är ett krav i skollagen sedan första juli förra året.

–Vi kommer naturligtvis att fortsätta granska de kommuner och fristående skolhuvudmän som inte följer lagstiftningens krav. Vi kommer att kunna lägga ett vitesföreläggande, alltså en typ av böter, på de här skolorna. Det är för att pressa fram ett skolbibliotek, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

Nästan alla kontrollerade skolor som saknar bibliotek är friskolor.

–Det är uppenbart att de inte har tagit det här kravet på tillräckligt stort allvar. Tidigare gällde heller inte kravet på skolbibliotek de fristående skolhuvudmännen, men det gör det i dag, säger Ann-Marie Begler.

Skolor uppfyller inte kraven
Tidigare i somras kom en utredning från Kungliga Biblioteket i Stockholm som visade att bara en tredjedel av alla landets elever har tillgång till ett skolbibliotek som uppfyller alla kriterier: en sökbar katalog, placerad i skolans lokaler, minst 1.000 fysiska medier och personal minst 20 timmar i veckan.

16 procent av eleverna har inte tillgång till något skolbibliotek alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.