Mankell har tappat bort tio års arbete

Publicerad

Henning Mankell har under tio års tid arbetat med en bearbetning av ”Hamlet” för ”Teatro Avenida” i Maputo i Mocambique. Men under en bilfärd mellan Kastrup och Skånska Vallåkra flög väskan med bearbetningen ut genom en öppen bildörr, och är nu spårlöst försvunnen.

– Vi är jätteledsna och oerhört angelägna om att få tillbaka materialet i väskan, säger författaren Henning Mankell till Sydsvenskan.

Afrikansk kungasaga

Henning Mankells bearbetning av klassikern ”Hamlet” tog tio år att göra och utgår från en afrikansk kungasaga. Eftersom författaren är sjuk i cancer kunde han själv inte regissera pjäsen på ”Teatro Avenida” i Maputo utan bad sin goda vän och kollega Eyvind Andersen göra det.

När Eyvind Andersen kom tillbaks från regiuppdraget i Maputo var  hans resväska med kläder och Mankells originalbearbetning försenad till Kastrup och istället bestämdes det att väskan skulle budas till regissörens hem i Vallåkra.

Försvann i en rondell

Någonstans under bilresan flög bildörren upp och väskan försvann. Chauffören tror själv att väskan trillade ut i ”en rondell i Lund”.

Henning Mankell och Eyvind Andersen hoppas nu komma i kontakt med någon som kan hjälpa dem att få tillbaka pjäsmaterialet i resväskan. Hittelön utlovas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.