Till vänster: Tintin och Milou. Till höger: supermåne i Malmö 2018. Foto: TT

Månlandningens jubileum firas av Tintin-fans

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det 50 år sedan Neil Armstrong gick på månen, 1969. Det firas lite extra av Tintin-fans världen över, eftersom den belgiske figuren också reste till månen – men redan under tidigt 50-tal, i albumen ”Månen tur och retur” (del 1 och 2).

På Tintinmuseet i Belgien premiärvisades under söndagen dokumentärserien ”Tintin moonwalker”, där månresorna för både Tintin och Apollo 11 dryftas, bland annat av månbesökaren Charles Duke. Filmerna visas också på Franska institutet i Tel Aviv under måndagen, skriver sajten Tintin.com.

Tintin – som av en händelse också fyller 90 år i år – och hans månfärd firas också på svenskt håll. Nyligen återutgav Sony albumet ”Månen tur och retur” på vinyl, medan den svenska Tintinföreningen, Generation T, hyllade seriehjältens måneskapader på Science fiction-bokhandeln i Stockholm tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Månlandningen 50 år

Mer i ämnet