Ny dokumentär om slöjtvånget i Iran: Regimens brutalitet blir allt tydligare

Publicerad

Filmskaparen Nahid Persson har gjort flera prisbelönade dokumentärer om den politiska situationen i Iran. I Be my voice följer hon människorättsaktivisten Masih Alinejad, som står bakom flera av de senaste årens slöjprotester, och hennes politiska kamp i exil. Dokumentären har världspremiär på Göteborgs filmfestival.

Nahid Persson har gjort filmer som Drottningen och jag (2009), där hon träffar Irans förra drottning, och Prostitution bakom slöjan (2004), om den dolda sexhandeln i Iran. 2018 var hon även aktuell med Anders, jag och hans 23 andra kvinnor.

Be my voice, som har världspremiär 3 februari, följer journalisten Masih Alinejad som bor i New York. Hon är namnet bakom flera kampanjer där iranska kvinnor tar av sig sina slöjor och visar upp det i sociala medier. Enligt iransk lag måste kvinnor bära hijab i offentligheten. De som trotsar lagen riskerar fängelse.

– Från början ville jag göra en film om påtvingad hijab, men filmen blev större och större. Människor i Iran behöver någon som för ut deras röst och det är Masih. Regimen har alltid varit brutal men nu ser man det tydligare eftersom det kan komma ut via sociala medier, säger Nahid Persson. 

Se och hör mer om iranska kvinnornas slöjprotester i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.