I samband med tvåhundraårsfirandet av Norges grundlag så planeras en hel del tillställningar i landet. En av dem har skapat debatt och rört upp en del känslor eftersom den visar delar av Norges mörkare historia.
Kontroversen handlar om återskapandet av den så kallade ”Kongolandsbyen” som byggdes då Norge firade 100 års jubileet av sin grundlag. Det skriver NRK.
Likanade utställningar hölls i flera länder
1914 bodde 80 senegaleser under fem månader i ”Kongolandsbyen” i Oslo. Under tiden hann mer än halva Norges befolkning besöka byn. Där kunde besökarna se hur senegaleserna bodde i palmhyddor, lagade mat och ägnade sig åt hantverk.
Liknande mänkliga zoon fanns även i Belgien, Frankrike och USA under den här tiden. Att framställa afrikaner som bakåtsträvande och primitiva blev ett sätt att övertyga opinionen om att det var nödvändigt att kolonisera Afrika, det skriver The Guardian appropå att utställningen nu återskapas i Oslo.
Konstnären: ”Tar hål på den idylliska bilden av Norge”
Konstnärerna Mohamed Ali Fadlabi och Lars Cuzner har skapat stor debatt i Norge, och utomlands, med återskapandet av ”Kongolandsbyen”. Den 15 maj ska rekonstruktionen öppnas i Frognerparken och Lars Cuzner säger till NRK att han det faktum att utställningen fått så mycket uppmärksamhet visar hur viktig den är.
– Det här är något som skedde i många länder men det är inte överranskade att den perfekta bilden som är skapat av Norge inte stämmer, när det finns exempel som det här som motstrider det. Det här tar hål på den idylliska bilden av Norge, säger Cuzner som genom utställningen vill skapa en diskussion om rasism och kolonalism.
Byn kommer inte att se ut på samma sätt som 1914 utan är frivilligt för de som vill delta. På nätet kan man anmäla sitt intresse och hittills har det kommit in över 80 sökanden.