• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Bilden som Lennart Johansson och kollegorna klistrade in i skulpturen ”Grön eld”. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Mao gömd i känd Umeå-skulptur

Uppdaterad
Publicerad

I över 40 år har glasskulpturen ”Grön eld” burit på en hemlighet – i form av en simmande Mao Zedong gömd i toppen.

Sommaren 1970 var Lennart Johansson 25 år gammal och jobbade med bygget av skulpturen ”Grön eld” på Järnvägstorget i Umeå.

Övervakade av en representant från Kosta Boda och konstnären Vicke Lindstrand arbetade han och två andra studenter med att klistra ihop de glasskivor som utgör konstverkets tre gröna ”flammor”.

Tidningsurklipp med Mao

Under arbetets gång började de tre studenterna prata om hur de kunde sätta sin egen prägel på skulpturen.

– Vi pratade om att sätta något märke på bygget, något som bara vi visste om, berättar Lennart Johansson. Så var det någon av oss som hade med oss den här bilden som ett tidningsurklipp.

”Fanns ett skimmer över Mao på den tiden”

Att det blev just bilden på Mao Zedong som simmar över Yangtzefloden som gömdes i skulpturen högsta ”flamma” var alltså mest en slump, även om Lennart Johansson medger att han vid den tiden hade en lätt romantiserad bild av den kinesiske ledaren:

– Vi hade väl inga direkta invändningar mot att det var just Mao på bilden. Idag är vi alla klara med att han var en diktator som hade ihjäl miljoner kineser, men på den tiden fanns det mer av ett skimmer över honom, berättar han.

Rädda att avslöjas

Skulpturen ”Grön eld” är ett av Umeås kändaste konstverk. Tidigare har Lennart Johansson inte vågat berätta om den gömda bilden:

– Vi var oroliga att vi hade förstört något genom att klistra in bilden, och att konstnären skulle märka något. Jag tror inte att han skulle ha gillat den, säger Lennart Johansson.

Idag tänker han att händelsen borde vara preskriberad och kan se tillbaka på den med glädje:

– Det var ett spektakulärt sommarjobb, berättar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer