Författaren Maria Gripe 1974. Foto: Owe Sjöblom / SvD / TT

Maria Gripes radioklassiker ”Tordyveln flyger i skymningen” och ”Agnes Cecilia” släpps igen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio släpper två av sina mest efterfrågade dramaklassiker på nytt, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia – en sällsam historia, av Maria Gripe.

Tordyveln flyger i skymningen skrevs direkt för radio av Kay Pollak och Maria Gripe 1976, och Gripe arbetade sedan om manuset till en bok, som numera är en klassiker.

”Fantastiskt kul att återigen få lyssna på dessa avsnitt. Maria och jag satt mittemot varandra med varsin gammal hederlig skrivmaskin i Småland och spånade tillsammans fram berättelsen om den mystiska egyptiska statyn, de olika karaktärerna och den märkliga och spännande handlingen”, skriver Kay Pollak i ett pressmeddelande.

Flera kända skådespelare medverkar

Medverkande i Tordyveln flyger i skymningen är bland andra Siv Ruud, Hans Alfredson, Inga Landré och Lena-Pia Bernhardson. I Agnes Cecilia kan man höra bland andra Christina Schollin, Marie Richardson, Magnus Krepper och Björn Granath.

Båda serierna släpps den 27 mars och finns att lyssna på under ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.