Foto: Pressbild Luger & Nadja Sjöström/Gränslandet - symfonisk fest

Mariam the believer: ”Att expandera musiken på det här sättet är helt fantastiskt”

Publicerad

Utformat som en slags smältdegel kommer det på Stockholmsklubben Trädgården i helgen varvas klassisk musik med bland annat dansmusik och konst. Detta när festivalen Gränslandet – symfonisk fest går av stapeln för andra året i rad. En av dem som deltar är artisten Mariam Wallentin, Mariam the believer, som tillsammans med en symfoniorkester spelar på lördagen.
– Att kasta sig ut med ett helt nytt band bestående av 60 personer är en jäkla upplevelse, säger hon till Kulturnyheterna.

Mariam Wallentin är ena halvan av duon Wildbirds & peacedrums, medlem och kompositör i frijazz-kollektivet Fire! orchestra. Sedan 2013 är hon också soloprojektet Mariam the believer. Under Gränslandets andra dag kommer hon med bas i EP:n String variations från tidigare i år utforska skivans låtar i ett nytt sammanhang: uppbackad av en symfoniorkester bestående av över 60-talet unga musiker.

– Att få expandera musiken på det här sättet är helt fantastiskt. Men också att kasta sig ut med ett helt nytt band bestående av 60 personer är en jäkla upplevelse i sig, säger hon till Kulturnyheterna.

Vill tillgängliggöra den klassiska musiken

Symfoniorkestern leds av dirigenten Christian Karlsen. Det var han som tillsammans med pianisten David Huang förra året grundade festivalen. Syftet: Att ta den klassiska musiken till en ny miljö – och inte minst en bredare publik.

– Vi hade länge känt att det är många i vår egen ålder som skulle vilja lyssna på klassisk musik, och tycker att det är fantastiskt när de väl gör det, men de vågar inte öppna dörren till konserthusen. Man kanske varit och tittat på dem och tänkt: där hör inte jag hemma, säger han och fortsätter:

– Men så är det är ju inte tänkt att det ska vara. Då tänkte vi att vi tar vår orkester till en plats där många känner sig bekväma och spelar musiken här istället.

”Ska vara lite risk med musik”

Mariam the believers EP String variations, som kom tidigare i år, är en omarbetning av artistens tidigare låtar. Då med en stråkkvartett – men nu tar hon alltså in ytterligare kraft i och med symfoniorkestern.

Hon beskriver att den nya kontext som låtarna hamnar i handlar mycket om att hitta fram till varandra, hon till orkestern – och orkestern till henne. Men också att ta till vara på stunden:

–  Mycket handlar det om att släppa taget och surfa på det. Men det ska också vara lite av en risk med musik – det är hela kontentan med att skapa, säger hon, och fortsätter: 

– Mariam the believer är i och för sig mitt poppigare projekt, men jag jobbar ju mycket med friimprovisation och alternativa sättningar också. Så på något sätt är det här en förlängning av mig.

Dirigenten Christian Karlsen instämmer:

– Vi går in i din värld och försöker hitta oss in i den också lika mycket. Vi försöker närma oss Mariam och Mariam närmar sig oss lite grann. Det är det mötet som blir så spännande, säger han.

Upplever ni en skillnad i låtarna?

–  Det gör jag definitivt. Det känns som att det är hela poängen med att ta in nya människor och ny energi, säger Mariam Wallentin:

– Sen hoppas jag att låtarna i sig har en kärna. Att de har en egen personlighet som alla, både orkestern, dirigenten och jag, får komma in i och leka kring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer