Foto: Fredrik Sandström/Jonas Ekströmer/TT

Kungen: ”I min familj är hennes musik nära förknippad med minnen”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att Marie Fredriksson gått bort, 61 år gammal. Världsstjärnan och Roxette-artisten gick bort under måndagsmorgonen efter en lång tids sjukdom.

– Jag beundrade henne som sångerska, artist och som människa, säger artisten Louise Hoffsten till SVT.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på kvällen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver Marie Dimberg, presskontakt och manager för Roxette och Gyllene tider i ett pressmeddelande.

Marie Fredriksson sjöng på både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victorias bröllop. Kungen skriver via informationschef Margareta Thorgren ett uttalande till SVT:

”Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att sångerskan Marie Fredriksson gått ur tiden. För många i vårt land, även i min familj, är hennes musik nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder i livet”.

Louise Hoffsten

Artisten Louise Hoffsten beskriver Marie Fredriksson som en förebild. ”Hon var en världsartist, ett världsnamn”, säger Louise Hoffsten till SVT.

– Jag har precis fått reda på den tråkiga nyheten, jag gråter nu och är väldigt ledsen. Det är en chock att hon är borta, 61 år gammal. Jag sörjer med hennes barn, jag sörjer för hennes man, jag sörjer för världen. Hon var en världsartist, ett världsnamn. Jag vet hur hon kämpade, med det som hände, och för tumören.

– Jag kommer ihåg när vi sjöng och spelade, när vi var med i badrock första gången jag träffade henne. Tyckte det var roligt att medverka med henne. Jag beundrade henne som sångerska, artist och som människa. Jag kan bara säga att världen sörjer, jag sörjer, vi har förlorat en stort artist, jag är jätteledsen.

Lisa Nilsson

Artisten Lisa Nilsson beskriver hur hon tog emot beskedet med stor sorg och bestörtning.

– Även om vi visste att hon varit skör länge var det chockartat. Jag satt i taxin på väg till nobelfesten där vi ska repa nu, solen strålar över Stockholm. Hann tänka att det blev en vacker dag och det blev för henne, säger Lisa Nilsson till SVT, och fortsätter: 

– När jag kom in i stadshuset och såg ljuset som flödande in kände jag plötsligt att nu är det här en kyrka. Jag kommer inte att kunna tänka på något annat idag än Marie.

Lisa Nilsson berättar om när hon ute på turné tillsammans med Marie Fredriksson för ett antal år sedan:

– Vi satt bakom scenen och så sa hon: ”Fan det här så jävla roligt!”. Jag tänkte nu är hon där i skörheten, att det inte är gratis, att man lika gärna kunnat vara borta, att det är så fantastiskt att  få sjunga och stå på scenen.

Niklas Strömstedt

Niklas Strömstedt. Foto: TT

Niklas Strömstedts presstalesperson låter hälsa att han är för tagen för att prata i telefon, men han skriver:

”Att sätta ord på de känslor och tankar som drar igenom kropp och sinnen när en kär och gammal vän försvinner är svårt och snudd på omöjligt. Jag hade förmånen att dela många minnen med Marie. För nära 40 år sen stötte vi för första gången ihop på Strul-festivalen i Halmstad. Hon varmt välkomnande i hippieklänning och med en röst som fick luften som tonerna träffade att le och ropa på mer.”

Han fortsätter:

”Vi klev tillsammans upp på många scener under 80-talet och hennes samarbete med Lasse Lindbom och den vidunderliga resan med Roxette följde jag från första parkett. Jag fick dessutom vara med och skriva några låtar till henne. Ett sant privilegium. Marie Fredriksson var en av Sveriges bästa popsångerskor genom alla tider och det blir tomt utan henne. Jag tänker såklart i den här stunden mest på Micke, Josefin och Oscar som har förlorat det käraste i livet.”

Anders Glenmark

Anders Glenmark. Foto: TT

Glenmark, som bland annat skrivit låten Där du andas (2008), som Marie Fredriksson skrev, skriver till Kulturnyheterna:

Jag hade  förmånen att få jobba med Marie några gånger. Hon bar på en kraftfull röst som gick igenom det mesta. En av de allra bästa poprösterna vi har haft. Mycket sorgligt.

Tove Meyer

Journalisten Tove Meyer gjorde 2013 radiodokumentären ”Look sharp 25 år – så tog Roxette över världen” tillsammans med journalisten och SVT:s programledare Tara Moshizi. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver hon:

”Hennes röst var magiskt och sedan barnsben har jag själv varit förtrollad av henne och många med mig världen över. Det märkte man också vid alla konserter, vilken otroligt unik relation fansen hade med Marie. De följde henne genom framgång och stöttade henne genom sjukdomen. Hon hade också en härlig humor och något väldigt jordnära över sig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.