Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Nilsson Lind återförenades nyligen med de kvarvarande medlemmarna i Aibusk, under namnet Ainbusk X3. Foto: Jessica Gow

Ainbusksångerskan Marie Nilsson Lind är död

Uppdaterad
Publicerad

Marie Nilsson Lind är död. Enligt familjen avled hon på torsdagen, skriver Helagotland. Hon blev 62 år.

– Det är en oändlig sorg, jag saknar henne så mycket, säger systern Hanna Hermansson till tidningen.

Marie Nilsson Lind var sångerska i gruppen Ainbusk singers, som hon bildade 1983 tillsammans med sina barndomsvänner Annelie Roswall och Bittis Jakobsson. I gruppen fanns också lillasyster Josefin Nilsson, som gick bort 2016.

Bandet hade stora hits som ”Lassie” och ”Älska mig”, som båda är skrivna tillsammans med Benny Andersson.

”Fantastisk kompositör med stort hjärta”

Komikern, skådespelaren och sångerskan Babben Larsson stod Marie Nilsson Lind nära.

Hur kommer du minnas Marie Nilsson Lind?

– Som en fantastisk skribent och som en klok och eftertänksam person. Hon var en fantastisk pianist, men hennes absoluta styrka är hennes sångtexter, säger Babben Larsson till Kulturnyheterna.

Artisten Maxida Märak medverkade i ”Så mycket bättre” tillsammans med Marie Nilsson Lind 2021.

– Hon gjorde avtryck och jag tyckte mycket om henne. Hon hade en mjuk framtoning med stor aura, säger hon.

Journalisten Anna-Carin Pihl gjorde den uppmärksammade SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson. Älska mig för den jag är”. Dokumentären berättade historien om Josefin Nilssons liv och kamp, där systern Marie Nilsson Lind medverkar till stor del.

– Hon var en fantastisk kompositör och textförfattare med stort hjärta. Jag tror faktiskt inte att musiksverige har förstått hennes betydelse och hur duktig hon var, säger Anna-Carin Pihl.

Även artister som Lisa Nilsson, Kalle Moraeus och Nanne Grönvall har lämnat sina kondoleanser.

Precis hemkommen från turné

Marie Nilsson Lind hade just gjort en comeback som sångerska med trion Ainbusk X3 tillsammans med de återstående medlemmarna i Ainbusk singers.

Vid återkomsten till Gotland från comebackturnén avled Marie Nilsson Linds make, som länge varit svårt sjuk, skriver Helagotland.

Familjen gör också ett gemensamt uttalande:

”Marie Nilsson Lind (611213– 240104), vår Kicka, har på torsdagen lämnat oss och anslutit till orkestern i himlen och sin älskade Mangen. Vi ber om er respekt och hänsyn att låta oss sörja ifred”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.