Marimekko erkänner mönsterstöld

Uppdaterad
Publicerad

Det finska designermärket Marimekko ber om ursäkt efter att det uppdagats att de stulit mönster från en ukrainsk konstnär.

Den finska designerjätten Marimekko skakas av en plagiatskandal. I går avslöjade den finska tidningen Helsingin Sanomat att det populära tygmönstret Metsänväki, eller Skogsfolket, är ett plagiat på det ukrainska konstverket ”Råtta på väg” av Maria Primatsjenko.

Mönstret är på sina ställan nästan identiska och nu erkänner designern Kristina Isola i ett pressmeddelande att hon kopierat mönstret. Hon skäms och ber om ursäkt till till sina Marimekkokolleger och bolagets kunder.

”Skogsfolket kändes så nära”

– Jag kom inte att tänka på upphovsrätten eller på att jag skulle adoptera någon annans kreativa arbete. Skogsfolket kändes så nära och jag ville dela med mig av skogskänslan med så många som möjligt, skriver Kristina Isola i pressmeddelandet.

Flygplan måste målas om

Det gröna skogsmönstret finns både på sängkläder och flygplan. Det finska flygbolaget Finnair har inlett ett samarbete med Marimekko och har målat mönstret på ett plan som brukar flyga till Asien och New york. Nu är de tvungna att plocka ner planet och måla över mönstret. Det rapporterar Yle.

Enligt Helsingin Sanomat kan museet för folkkonst i Ukraina komma att kräva ersättning av Marimekko och Isola. Museet äger 650 verk av konstnären Maria Primatsjenko och museichefen Adriana Vjalets menar att det är Primatsjenkos arvingar som äger upphovsrätterna till verken.

Bad inte om tillstånd

– Marimekko och Kristina Isola borde också ha bett museet om tillstånd att använda verket, säger Vjalets till Helsingin Sanomat.

Kristina Isola har arbetat för Marimekko sedan 60-talet. Hon har gått i sin mammas, Maija Isola, fotspår som formgivit Marimekkos kända blommönster Unikko.

Reporter i tv-inslaget: Christina Börjlind

Klippning: Joakim Rückert Hallgrim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.