Marinens musikkår spelar och marcherar vid kungens födelsedag i år. Foto: TT

Militärmusik hotas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Kårens chef Tomas Hjortenhammar uppger för Blekinge Läns Tidning (BLT) att den fått en lista på personal som Livgardet planerar att spara bort.

Marinens musikkår i Karlskrona prioriteras bort om Livgardet själva får välja hur regementet ska spara. Efter decennium av nedläggningshot är läget för militärmusiken mörkare än någonsin.

– Livgardet får bära mycket av regeringens sparkrav, säger regementschef Håkan Hedlund till TT.

Sedan 1680-talet har musiker marscherat med trumvirvlar, fanfarer och tjusiga uniformer. I dag är Marinens musikkår en av tre inom Försvarsmakten. Mycket tyder på att det bara blir två kvar efter att Livgardet kommit fram till det lämpligaste sättet att möta regeringens sparkrav.

– Vår mest prioriterade uppgift är statsceremoniell, därför föreslår Livgardet denna rationalisering, säger Paula Levänen, Livgardets informationschef.

Mindre militärmusik i Sverige

Med nedlagd musikkår i Karlskrona skulle det bli mindre militärmusik i riket. Fokus blir att spela i Stockholm — under regeringsbesök och vid slottet.

– Nu riskerar det att bli färre spelningar vid flottiljer och regementen. Det är synd eftersom militärmusiken är efterfrågad, säger Hedlund.

Kan sägas upp 2018

Först i januari 2018 riskerar anställda på Marinens musikkår att bli uppsagda.

– Beslutet ligger i framtiden. Det är en lång process som återstår innan allt är helt klart, säger Hedlund.

– Syftet med regeringens beslut är att mer pengar ska gå till krigsförbanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.