Författaren och nobelpristagaren Mario Vargas Llosa lämnar sitt uppdrag som hedersordförande i internationella Pen Foto: Claudio Bresciani / TT

Mario Vargas Llosa lämnar internationella PEN

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa lämnar sin post som hedersordförande i författarorganisationen Pen International. Det i protest mot att organisationen krävt att två katalanska politiska fångar ska friges.

De två männen, Jordi Sànchez och Jordi Cuixart som båda är politiker, har sedan 2017 suttit fängslade anklagade för att ha gjort uppror mot den spanska staten.

I måndags släpptes ett gemensamt uttalande skrivet av flera medlemmar ur Pen International och som publicerades i den spanska morgontidningen El País, där organisationen kräver att männen ska släpps fria omedelbart.

Vidare skriver de att katalanerna förföljts ”på ett sätt som inte setts sedan Francos tid”.

Men brevet föll inte i god jord hos den 82-årige Nobelpristagaren, som är född i Peru men har spanskt medborgarskap, och som redan tidigare uttryckt kritik mot den katalanska självständighetskampen.

I ett öppet brev i samma tidning kallar Mario Vargas Llosa uttalandet för ”fullt av lögner och förtal mot den spanska demokratin”, enligt The Guardian. Med detta lämnar han nu också organisationen i protest.

2017 höll den spanska regionen Katalonien en folkomröstning om självständighet från Spanien. Enligt den spanska staten stred omröstningen mot grundlagen och regionsparlamentets ledare Carles Puigdemont flydde landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.