• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges Radios Fredrik Wadström om rysk kultur i de ockuperade områdena.

Ryssland startar scenskola vid Mariupols bombade teater

Publicerad

Området kring den bombade ukrainska teatern i Mariupol blir plats för ny rysk teatersatsning.

Rysslands attack på ”Donetsks regionala dramatiska teater” i Mariupol förra våren blev på många sätt en symbol för den ryska arméns grymhet och hur kultur används i kriget.

Hundratals civila hade sökt skydd i teatern när raketerna föll. Exakt hur många som dog är omtvistat men enligt nyhetsbyrån AP kan det röra sig om så många som 600. 

Rysk teaterskola

Nu återuppbyggs den bombade teatern i det ockuperade Mariupol och Ryssland har meddelat att det ska starta en ny rysk statlig teaterskola på området.

På staketet runt ruinerna syns bilder på ryska författare. Studenterna ska komma från någon av de av Ryssland ockuperade ukrainska regionerna och ålägga sig att stanna kvar och arbeta i Mariupol tre år efter avslutad utbildning. 

Hör Sveriges Radios Fredrik Wadström, som just nu befinner sig i Kiev, om rysk kultur i de ockuperade områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.