Originalmanuset till ”De 120 dagarna i Sodom” av Markis de Sade. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Markis de Sades ”De 120 dagarna i Sodom” blir nationalskatt

Uppdaterad
Publicerad

I veckan skulle Markis de Sades originalmanus till ”De 120 dagarna i Sodom” auktionerats ut i Paris. Men nu har försäljningen stoppats av den franska regeringen, och manuset förklaras till nationalskatt.

Den franska regeringen stoppade även försäljningen av André Bretons originalmanus till Surrealismens manifest från att säljas på auktionen, skriver AFP.

De båda verken var del av en större auktion av historiska manuskript som ägdes av det franska företaget Aristophil. Ett företag som för två år sedan la ned i samband med att en ekonomisk skandal uppdagats.

Markis de Sade skrev ”De 120 dagarna i Sodom” år 1785 när han satt fängslad i Bastiljen och var beräknad att säljas för upp till 6 miljoner euro. Originalmanuset för Bretons nyskapande manifest i tre delar från år 1924, 1930 och 1942 förväntades gå för omkring 4 miljoner euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.