Foto: Scanpix

Märta Tikkanen om farliga ord

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades årets sommarvärdar utanför Radiohuset i Stockholm. Författaren Märta Tikkanen ska prata om ord den 5 augusti.

”Sommar” i P1 är en riktig institution i sommar-sverige. I eftermiddag presenterades vilka kända – och mindre kända- ansikten som får äran att prata om sig själva och sina erfarenheter i  1,5 timmar i Sveriges radio i sommar. Finlandssvenska författaren Märta Tikkanen var en av dem.

– Jag vill prata om det underbaraste och farligaste som finns – orden! Hur livet har drällt, upplevelser som jag bearbetat med hjälp av ord, säger hon.

Sommar i P1

Märta Tikkanen blev internationellt kände genom den feministiska romanen ”Män kan inte våldtas”. I många år var hon gift med författaren Henrik Tikkanen, ett stormigt äktenskap som varit stoff till flera av hennes böcker. Som sommarvärd kommer hon att prata om vilken roll orden  och språket spelat i andra relationer till hennes nära och kära.

– Min yngsta dotter har ADHD, då får man använda ett annar språk, gå mer rakt på. Sedan ska jag prata om psykosens språk. Min son fick en psykos när han var 16 och det gick inte att nå fram till honom med mitt vanliga språk, säger hon.

Men – förutom tunga personliga historier ska hon bjuda på jazz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1

Mer i ämnet