Martin Schibbye ska spela punk och metal i Sommar i P1. Foto: TT

Martin Schibbyes journalistsatsning en succé

Uppdaterad
Publicerad

”Blank Spot Project” blir verklighet efter en dryg miljon från gräsrotsfinansiärer.

1 004 000 kronor från 1631 finansierärer. Det är summan som Martin Schibbyes nya journalistprojekt ”Blank Spot Project” lyckats samla ihop i skrivande stund. Därmed är projeketet, som är en satsning på utrikesjournalistik som ska bevaka världens ”vita fläckar”, i hamn med sin finansiering.

Har nått sitt mål

Det var på onsdagsmorgonen, sista dagen för insamlingen, som gräsrotsfinansieringen passerade sitt mål på 982 000 kronor.

– Jag är överlycklig, det är fantastiskt att vakna till en nyhet om att det finns det här otroliga intresset för utrikesjournalistik. Det skickar verkligen en signal att människor vill se mer reportage från vår omvärld och från omvärldens vita fläckar. Det är en tydlig signal om att journalistiken inte är i kris utan tvärtom att det finns ett jätteintresse, säger Martin Schibbye till Kulturnyheterna.

Kommer snart snöra på sig kängorna

Han berättar att även om projektet nått sitt crowdfundingmål, som enligt honom själv slagit nordiskt rekord, har resan bara börjat.

Vad är det första ni kommer göra nu när ni nått ert mål?

– Vi kommer tillsätta en redaktion och sen kommer vi sätta oss i workshop med de som arrangerar sajten för att ta fram ett nytt sätt att berätta digitalt på. Sen kommer vi snöra på oss kängorna och ge oss ut och börja jobba med reportagen.

Planen är att lansera ett större reportage och ett större grävprojekt som ska publiceras Blanc Projects sajt i september. Martin Schibbye berättar att de redan har en mängd idéer om vad de här reportagen kan handla om. Han lyfter även fram att de vill bjuda in medlemmarna som hjälpt till att samla in miljonen att bidra med idéer och kompetenser.

Ser fram emot samarbete med Johan Persson

– Jag kan se stora obevakade områden på den afrikanska kontinenten och i Syd- och Sydostasien. Länder där det i princip inte finns några internationella journalister på plats. Människor i de länderna som inte ges en röst. Vi har en mängd idéer som vi kommer presentera.

Kommer du och Johan Persson åka ut och göra något tillsammans?

– Ja vi har haft mycket samtal om destinationer och ämnen så jag ser fram emot att leverera reportage med Johan framöver.

– Sen hoppas man också att det här skickar en signal till hela branschen att det finns ett jätteintresse för utrikesjournalistik och att fler redaktioner utvecklar sina korrespondentnät och satsar på utrikesjournalistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.