Foto: TT

Martin Timell stämmer TV4 för avtalsbrott och förtal

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare programledaren Martin Timell har valt att stämma sin tidigare arbetsgivare TV4 efter de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot honom och lett till att han fått sluta på sitt jobb.

TV4 har aldrig konfronterat Martin Timell med några anklagelser och inte heller klartgjort varför han fått sparken, menar tv-profilen. Därför stämmer han nu TV4 för avtalsbrott och vd:n Casten Almqvist för förtal, skriver Dagens Media.

– Jag har blivit så oerhört illa behandlad av TV4-ledningen. Från sekunden då jag fick sparken via media, och via ett mejl som kom från en TV4-chef ungefär samtidigt, så har jag inte hört ett knyst ifrån dem. Vilka chefer beter sig så?, säger han till Dagens media.

I somras friades Martin Timell från brott i tingsrätten, där han stod åtalad för våldtäkt. Tingrätten ogillade åtalet, men fallet har gått vidare och ska prövas i hovrätten i april.

Med hänvisning till rättsprocessen vill Martin Timell inte kommentera de specifika anklagelserna, skriver Dagens Media.

”Han har fått veta”

Det var i oktober 2017 som TV4 beslutade att ta bort alla program led Martin Timell ur tablån. Då sade han till Expressen att det var ”ett klokt beslut” att tillfälligt ta honom ur tjänst.

TV4 avböjer att kommentera uppgifterna för Kulturnyheterna, utan hänvisar istället till sin skriftliga kommentar till Dagens media:

”TV4 avslutade samarbetet med programledaren på grund av allvarliga arbetsmiljöproblem. Två oberoende, externa utredningar har konstaterat att det förekommit allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön på produktionen. Programledaren har naturligtvis fått veta varför samarbetet avslutades och han har fått regelbunden återkoppling kring sitt beteende. TV4 accepterar inte kränkningar och trakasserier. Det enda vi möjligtvis ångrar är att vi inte agerade med samma kraft tidigare som vi gjorde under hösten 2017, vilket vi också fått korrekt kritik för”, skriver kommunikationschef Malin Willers.

Kulturnyheterna söker Martin Timell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.