Jul och nyår i P1 med Martin Wicklin och Christofer Murray. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Martin Wicklin blir årets julvärd i P1

Publicerad

Söndagsintervjuns Martin Wicklin är julvärd i P1 för första gången. Christofer Murray, däremot, har varit Sveriges Radios nyårsvärd i fyrtio år - men i år gör han sin allra sista nyårssändning. 

– Det är väldigt fint och hedrande att få vara P1:s julvärd. Det var väl inte så att jag körde ned i diket när jag fick frågan men julen är en tid för försoning och gemenskap och vi vet att radion har en viktig plats även för de som är ensamma på julen, säger Martin Wicklin.  

Under P1:s sändning på julafton kommer lyssnarna att bjudas på ett fullspäckat julprogram. 

–  Vi sänder hela dagen och jag bjuder på intervjuer med kända och kanske okända svenskar och så klart kommer vi ha fokus på julen, säger Martin Wicklin.

Murrays sista nyårssändning

Christofer Murray, som varit med P1:s lyssnare vid tolvslaget i fyrtio år, ser fram emot årets nyårssändning.  

– Det känns lite extra högtidligt att vaka in det nya året i år, men onekligen har jag vid det här laget en viss vana. Första gången var 1978 och nu blir det för allra sista gången – nyårsnatt nr 40! säger han.  

Nyårssändningen startar 25 minuter före midnatt, och kommer traditionsenligt att innehålla orgelmusik av Bach, sång av Radiokören, nyårsdikt med Kristina Adolphson, och domkyrkoklockor från Sveriges alla katedraler. 

– Trogna lyssnare kommer att känna igen sig. Även denna nyårsnatt kommer klockorna i landets katedraler få ringa – från Luleå i norr till Lund i söder – en tradition som Sveriges Radio införde första gången årsskiftet 1949/50, säger Christofer Murray. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.