Maria Monciu har skrivit Maskeradstaden Foto: SVT

Årets bästa ljudböcker belönas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ljudböcker fick i kväll pris när Stora ljudbokspriset delades ut. Och priset för årets bästa skönlitterära ljudbok kneps av klasskildringen Maskeradstaden.

När Stora ljudbokspriset i dag för tionde året delades ut vann Maskeradstaden av Maria Monciu och inläst av Alexander Salzberger priset för bästa skönlitterära ljudbok.

Maskeradstaden beskrivs i juryns motivering som ”en ruggigt beroendeframkallande berättelse om kärlek och rasism, om lögner och upprättelse, om att stå mitt emellan två världar och inte höra hemma någonstans”.

”Dialog viktigt i ljudbok”

Verket är det första Maria Moncius skrivit direkt för ljudbokspublicering och hon berättar för Kulturnyheterna att arbetssättet under skrivarprocessen skilde sig från det hon vanligen använder sig av.

– När man läser en bok får man hjälp av layouten, men när man lyssnar på en ljudbok behöver man ibland ett förtydligande. Så tydligheten behöver vara starkare och man arbetar väldigt mycket med dialog. Det märker jag själv när jag lyssnar på ljudböcker – det är lättare att lyssna på dialog.

Pris ”vill lyfta fram ljudboken”

Ljudbokspriset instiftades för tio år sedan av Bok & Bibliotek i Göteborg, Synskadestiftelsen och skådespelaren Peter Stormare, men togs för två år sedan över av prenumerationstjänsten Storytel.

Syftet med priset är, enligt juryn, ”att lyfta fram ljudboken och främja dess utveckling” och tanken är att belöna den titel som ger lyssnaren den bästa kombinationen av berättelse och uppläsning.

Och just uppläsarrollen är något Maria Monciu vill slå ett slag för i samband med prisutdelningen.

– Jag har verkligen fått blodad tand av det här, speciellt av att få en text tolkad av någon annan. Det blir en annan dimension när någon annan kommer in och gör något med texten.

Fyra priskategorier

Utöver kategorin bästa skönlitterära belönades under kvällens gala även de bästa ljudböckerna i kategorierna barn, ungdom och späning.

Till bästa ljudbok för barn utsågs Warriors – ut i det vilda av Erin Hunter och inläst av Mattias Linderoth, enligt juryn: ”en spännande saga som både överraskar och drabbar en.”

I kategorin ungdom tog Pojkarna av Jessica Schieefauer och inläst av författaren själv hem priset, då den, enligt juryn, är: ”en bok där författaren tar oss lyssnare med på en vandring i en unik miljö olik något annat.”

I spänningskategorin vann Midnattsflickor av Jonas Moström och inläst av Marie Richardsson, som, enligt juryn, har: ”en story som sätter klorna i läsaren från första sidan, ett tema som bottnar i samtiden och ett språk lika välnyanserat som framåtlutat bjuder ljudboken på hisnande spänning i en klass för sig.”

Stora ljudbokspriset består av såväl äran som av ett erkännande i form av ett diplom och en statyett formgiven av Ludvig Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.