Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den internationellt kända Haya Molcho är en av hedersgästerna på årets bokmässa. Foto: Hulu/SVT/Ulf Sandlund

Mathajp i populärkulturen: ”Förenar människor”

Publicerad

I böcker, serier och på sociala medier är mat i stort fokus just nu. På Bokmässan i Göteborg lockades många till att se gastronomen och kokboksförfattaren Haya Molcho berätta om sin passion för matlagning och traditioner.

I år är judisk kultur ett av de teman som bokmässan fokuserar på. En av hedersgästerna som bjudits in är den internationellt kända gastronomen Haya Molcho, som skrivit flera böcker om just mat och det judiska köket.  

– Jag växte upp i Tel Aviv med vänner från hela världen, det var matkulturen. Jag älskar att vara runt människor, laga mat åt dem... Och maten får folk att umgås, säger Haya Molcho. 

I sin bok ”Tel Aviv” har Haya Molcho åkt tillbaka till sin hemstad tillsammans med sin familj. Där träffar hon flera andra kockar och återupplever smakerna från sin barndom.  

– Vi ville inte bara göra en kokbok. Det finns fantastiska recept – men den tar också upp historierna bakom varje kock, säger Haya Molcho. 

Mat och ätande kulturen

Den senaste tiden har det dykt upp flera exempel i litteraturen och populärkulturen där mattraditioner och ätande skildras.

På sociala medier blir allt fler hobbykockar och lägger upp filmade matsessioner och estetiskt tilltalande bilder på maträtter.  

Författaren Karolina Ramqvist ägnade en hel bok åt mat och ätande i sin kritikerrosade roman ”Bröd och mjölk” från i fjol.

Tidigare i år kom andra säsongen av den omtalade tv-serien “The bear”, som fick många att ställa sig i köket och laga rätterna som förekommer i serien. 

Avsnittet “7 fishes” i säsong 2, som handlar om en stökig förberedelse av en julmiddag, beskrivs också som ett av tv-historiens starkaste avsnitt

”Måste bära vidare kulturer”

Haya Mocho säger att hon känner igen sig i de vilda köksscenerna i ”The bear” och att hon älskade att se den.  

Hon menar att när mycket känns osäkert i världen är maten en gemensam nämnare och något att luta sig mot. Att ta del av doft och smak ger en känsla av trygghet.

– Det är inte bara en trend, det kommer att bestå. Efter till exempel coronapandemin har många förstått hur viktigt det sociala livet är. Vi måste laga mat ihop, ta in dofter och bära vidare kulturer.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.