Kulturnyheterna träffade regissören Mati Diop under ett Sverigebesök i samband med Stockholms filmfestival. Foto: SVT

Mati Diop om filmsuccén: ”Hade inte varit möjligt för tio år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Med sin långfilmsdebut blev Mati Diop den första svarta kvinnan någonsin att vinna juryns stora pris på Cannes filmfestival i år. Med Atlantics berättar hon om en förlorad ungdomsgeneration i Senegal, men också om ungdomen hon själv aldrig fick uppleva.

– Det är en ständig kamp, du vet. Att bo i ett land men också tillhöra ett annat. Om man bor i ett västland blir man inte direkt uppmuntrad att utforska sina rötter utanför västvärlden, säger filmregissören Mati Diop till Kulturnyheterna.

Hon är i Stockholm för att medverka på Stockholms filmfestival. Hennes hyllade och prisbelönta film Atlantics finns med i programmet, och till nästa Oscarsgala kommer den att tävla som Senegals bidrag. Hon har i princip befunnit sig på konstant turné sedan hon avslutade arbetet med filmen för ett knappt år sedan.

– Svarta människor generellt, och kvinnor generellt, behöver definitivt jobba hårdare än andra för att lyckas. Jag tror inte att det här hade varit möjligt för tio år sedan. Jag känner mig väldigt stolt över mitt arbete, men också tacksam över den kamp som de innan mig har utkämpat, säger hon.

Förlorad ungdom

Mati Diop är huvudsakligen uppvuxen i Paris, men en stor del av hennes familj kommer från Senegal – bland annat hennes pappa, kompositören Wasis Diop som samarbetat med många av Afrikas mest kända regissörer, och hennes farbror, den kände regissören Djibril Diop Mambéti.

Det är i huvudstaden Dakar som Mati Diop upptäckt och utvecklat sitt filmskapande på riktigt – framförallt genom mötet med den unga delen av Dakars befolkning, där många män beger sig ut på Atlanten för att söka ett rikare liv i Europa.

– Dakars förlorade ungdom är uppdelad i två. Det finns de som ger sig av ut på havet och dör, och de som stannar kvar och försöker styra över sina liv så gott det går. Jag har velat skildra båda två, och det tror jag att Ada förkroppsligar.

Hitta hem igen

Filmens huvudperson, den unga tjejen Ada, ska gifta sig med en välbärgad man men är egentligen kär i byggarbetaren Soulieman. Plötsligt beger sig Soulieman ut på havet tillsammans med sina kollegor efter att blivit snuvad på sin lön av en rik affärsman. Ada och hennes vänner blir ensamma kvar, men snart börjar något hemsöka kvarteren där de bor.

– Den här filmen har definitivt varit ett sätt för mig att upptäcka och på ett vis återuppleva en ungdom som jag aldrig hade i Senegal. Jag har fått bra respons från den senegalesiska publiken, och när de känner igen sig i min film får det mig att känna att jag hör hemma där, säger Mati Diop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.