Matilda Gustavsson blir Årets journalist på Tidsskriftsgalan. Foto: Amina Adelai

Matilda Gustavsson blir Årets journalist på Tidskriftsgalan

Publicerad

Dagens Nyheter-reportern Matilda Gustavsson vinner priset Årets journalist på Tidskriftsgalan. ”Årets tidskriftsjournalist förmedlar med kärlek, smärta och glädje, där varje mening ger rytm”, står det bland annat i motiveringen.

Matilda Gustavsson är nominerad till Stora journalistpriset för sin granskning av den så kallade Kulturprofilen i Dagens Nyheter. Men priset Årets journalist på Tidskriftsgalan vinner hon för sina texter i DN lördag.

”Ibland väljer man att läsa enbart utifrån vem som har skrivit i den trygga förvissningen om att bli belönad. Årets tidskriftsjournalist förmedlar med kärlek, smärta och glädje, där varje mening ger rytm. Hon skapar ny förståelse kring ofta intervjuade människor – men kanske framför allt om det samhälle vi lever i”, skriver juryn i sin motivering.

”Kraftkälla för tidskriftsbranschen”

Sveriges tidskrifters stora pris går till Patrik Hadenius som bland annat grundat Språktidningen och som är vd för Utgivarna. Han får priset för att han ”med sitt mod, sin kreativitet och sin passion för tidskrifter har kommit att bli en kraftkälla för hela tidskriftsbranschen”.

– I dessa tider av medieförakt och hot mot journalistiken är det alltid fokus på dagspress. Men tidskrifter är en motor för demokratin som också förtjänar att lyftas fram, skriver Brit Stakston som sitter i styrelsen för Sveriges Tidskrifter till Kulturnyheterna.

Alla vinnare på galan:

Årets Omslag: Fokus nr 19 2018

Årets digitala tidskrift fackpress: Chef

Årets tidskrift fackpress print: Ottar

Årets tidskrift populärpris print: Filter

Årets AD: Jenni Carström, Filter

Årets omgörning: Hundsport

Årets tidskriftsevent: Elle Decoration

Årets digitala tidskrift populärpress: The local

Årets journalist: Matilda Gustavsson, DN lördag

Årets mediesäljare: Ida Antebro, Aller media

Årets utvecklare: Kit story online

Årets grepp: Kommunalarbetaren

Årets skoltidskrift: Latin lover, Södra latins gymnasium

Sveriges tidskrifters stora pris: Patrik Hadenius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer