Matilda Gustavsson: Horace Engdahls kritik mot Danius hade stöd i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

I november för två år sedan publicerade Dagens Nyheter den artikel som utlöste Svenska Akademiens mest omfattande kris. Reportern bakom grävet var Matilda Gustavsson som nu släpper boken Klubben om Jean-Claude Arnault och Svenska Akademien.

Matilda Gustavsson gästar söndagens Babel och pratar om sin bok Klubben. Bland annat berättar hon om Horace Engdahls ökända debattartikel i Expressen om krisen där han riktade skarp kritik mot den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius och skrev att hon var den ständiga sekreterare som gjort det sämsta jobbet sedan Akademien skapades 1786.

– När han skrev den här artikeln så hade han stöd och han läste upp hela artikeln för Anders Olsson som uppmuntrade honom att publicera. Det fanns människor som delade hans linje, säger hon.

”Jag skulle aldrig ha skrivit så”

SVT Nyheter har upprepade gånger sökt Anders Olsson för en kommentar. Till TT säger Anders Olsson att han visserligen läste men att han var tveksam till publiceringen.

– Sedan tyckte jag att han kunde publicera det om han ville. Jag kände att jag kunde inte stoppa honom där, det fanns också ett stort behov av att någon sade ifrån i den situationen. Vi var i en situation där vi kände att vi inte hade någon ledning i Akademien, men jag var inte en talesperson som kunde godkänna eller inte godkänna.

TT: Kan du inte ångra ordvalet i efterhand?

– Jo, absolut. Jag skulle aldrig ha skrivit på det där sättet. Det sade jag till Matilda Gustavsson. Det är Horace som har skrivit den artikeln, ingen annan. Det får han stå för, helt och hållet.

November 2017: 18 kvinnor vittnar i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

December 2017: Åklagare inleder en förundersökning mot Jean-Claude Arnault. Åtta kvinnor har polisanmält honom, fyra av anmälningarna ska gälla våldtäkt. Han nekar till brott.

Mars 2018: Delar av förundersökningen mot Arnault läggs ned. Anledningen är dels att några brott har preskriberats, dels att det inte går att bevisa vad som har hänt.

12 jun 2018: Arnault åtalas för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

24 september 2018: Stockholms tingsrätt beslutar att häkta Arnault på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

1 oktober 2018: Arnault döms till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han överklagar domen till hovrätten några dagar senare.

3 december 2018: Arnault döms i hovrätten för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse.

27 december 2018: Arnault överklagar hovrättens dom.

7 maj 2019: Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd och våldtäktsdomen står fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer