Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye/Dramaten

Mattias Andersson blir ny chef på Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Andersson blir ny chef på Dramaten från den 1 mars 2020, uppger Dramaten i ett pressmeddelande.

Mattias Andersson jobbar i dag som konstnärlig ledare på Backa teater i Göteborg och är enligt Dramatens pressmeddelande en av Sveriges mest hyllade regissörer och dramatiker.

– Hela mitt arbetssätt från Backa teater och min tanke om scenkonst är en inkluderande form. Där jag vill att så många röster, så många verklighetsskildringar och subjekt som möjligt ska känna sig välkomna i de rummen vi gör. Det gör att alla människor i det här huset ska känna att deras perspektiv på scenkonst och samtiden ska det ges plats för, säger Mattias Andersson under en presskonferens.

”Jag ser med förväntan fram emot att få arbeta med Mattias. Uppdraget, att utveckla förutsättningen för teaterkonsten för konstnärer, andra team och medarbetare på Dramaten och publiken, är angeläget, utmanande och viktigt”, säger Dramatens vd Maria Groop Russel i ett pressmeddelande.

Skakats av kris

I augusti tillsattes även en ny ensemblechef, Ulla Lidholm, som tillträdde i början av september.

Under året har Dramaten skakats av en kris och den förre chefen Eirik Stubø lämnade sin tjänst i april 2019. Efter att SVT-dokumentären Josefin Nilsson, Älska mig för den jag är sänts riktades skarp kritik mot Stubø, då Nilssons tidigare pojkvän arbetat på Dramaten. Pojkvännen dömdes för misshandel av Josefin Nilsson på 90-talet.

”De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen”, skrev Eirik Stubø i samband med sin avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.