Maya Rung från Andra Avenyn

Publicerad

Maya Rung spelar sjuttonåriga Liv Hellström i SVT:s Andra Avenyn som har säsongspremiär den 21 september.
– Jag tror helt enkelt att vi går hem hos dem som har tid att följa en följetong.

Livet som skådespelare är olika från dag till dag. Maya Rung tycker att det är skönt att inte ha ett niotillfem-jobb.

– Hur mycket man jobbar beror så klart på hur mycket fokus som ligger på ens rollfigur. Ibland är man A-historien, vilket innebär att man är med jättemycket, ibland E-historien vilket bara är en kort bihistoria. Ibland jobbar jämt och ibland får man vila.

När Andra Avenyn-perioden är över för Mayas del vill hon söka sig till Scenskolan.

– Jag fortsätter även gärna framför kameran. Det är så olikt att stå på en scen – på en scen måste man göra stora gester för att nå ut, framför en kamera är det mycket mer subtilt.

Det svåraste med Andra Avenyn har varit tidspressen och att hon plötsligt blivit en offentlig person.

– Hela tiden vill man utvecklas och bli bättre, göra varje scen bättre och få varje replik så bra som möjligt. Det är jobbigt att driva sin vilja igenom och alltid ont om tid. Vi spelar in motsvarande en långfilm i veckan. Sedan är det svårt att hantera offentligheten ibland. När man sitter på bussen en måndagsmorgon utan smink och med mjukisbyxor så är det inte så roligt när någon tar upp en mobilkamera och fotar en. Man kan känna sig lite förföljd. Ibland vill jag bara vara på ICA, handla mina tomater och gå hem.

Maya Rung betonar dock att hon älskar sina fans och tycker att det är roligt när de kommer fram och säger något eller ber att få ta en bild på henne.

– Min karaktär har fått mycket uppmärksamhet, hon symboliserar nog det goda i Andra Avenyn för många. Jonas har mest unga tjejer efter sig och det har jag också. Jag är jättestolt över att kanske kunna vara en förebild för unga tjejer i Sverige. Det är positivt.

Andra Avenyn blev framröstat som SVT:s populäraste program av publiken inför tevepriset Kristallen. Varför tror du att programmet är så populärt?
– Jag satt faktiskt precis på toa här innan och funderade på den frågan. Jag tror att det är för att vi har lyckats fånga den unga målgruppen. Dels är det roligt att följa någonting och dels tror jag att vi tar upp ungdomsproblem på ett bra sätt. Vår publik kan känna igen sig och identifiera sig med serien. Det är skönt med rutin och samtidigt är det spännande och dramatiskt hela tiden, med många cliffhangers. Vi är även populära bland pensionärer – jag tror helt enkelt att vi går hem hos dem som har tid att följa en följetong. Det känns skönt att få höra att vi är populära trots all kritik. Vi gör serien för publiken, inte för tv-tyckare.

Tar du hårt på kritik?
– I början var det fruktansvärt. Andra Avenyn var mitt första riktiga projekt och jag ville verkligen att det skulle bli bra. Det var som att få en käftsmäll när man läste dåliga omdömen. Jag blev verkligen besviken. Men man kan läsa på Andra Avenyns hemsida istället. Där är det ett helt annat klimat. Jag försöker ta åt mig av det positiva.

Första säsongen innehöll drygt hundra avsnitt och nu spelar ni in lika mycket till. Hur länge kan serien hålla på egentligen?
– Så länge det finns en publik så kan serien fortsätta. Jag tror att serien kommer att vara populär så länge den lyckas spegla hur det är att vara ungdom nu.

Exakt hur mycket förändrades ditt liv i och med att du fick rollen genom SVT:s castingserie?
– Jag hade aldrig stått framför en kamera förut. Jag gick från att vara en småstadstjej till ett slags medialt sammanhang. Jag måste nypa mig i armen ibland för att förstå att jag inte lever i en dröm. Det var en extremt stor omställning och jag är otroligt tacksam för det här. Jag har utvecklats som människa av att träffa alla fantastiska människor. Man lär sig saker varje dag. Skådisarna är i alla åldrar från 19 till Hans Mosesson (född 1944 red anm.) Man utbyter erfarenheter och lär sig saker varje dag.

När Maya var yngre tittade hon på serier såsom Tre kronor och Skilda världar. Nu föredrar hon serier om matlagning och inredning. Dessutom ser hon vartenda avsnitt av Andra Avenyn.

– Jag tittar i rent studiesyfte – för att se vad jag kan förändra och göra bättre. Säsong två började vi spela in redan i maj så det ska bli spännande att se nu. Jag skrattar, gråter och blir berörd. Andra Avenyn är en serie som berör.

Sofia Lundgren

Maya Rung är född 1987 i Karlstad. Hon har hållit på med dans och sång under större delen av sitt liv och medverkat i en rad musikaluppsättningar, bland annat som Doris i Fame och Sandy i Grease.

Hon har även vunnit melodifestivalen för unga och sjungit in material till radioprogrammet Mingel i P4.

Rollen som Liv Hellström i Andra Avenyn fick hon genom SVT:s castingserie.

Hennes rollkaraktär Liv är född 1991 och uppvuxen i en kristen familj. Hennes mamma Randi har flyttat till Afrika med ny man och son. Liv har tre syskon: Gry, Dag och Stein. Liv är troende och nära vän med Olga som precis flyttat till New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer